Gastblog: Creatieve meditatie: De weg terug naar I AM

Het idee voor dit artikel is eigenlijk ontstaan naar aanleiding van een goede vriendin, Anita, welke de blog ‘Green Queens’ heeft.  Al wat jaartjes mediteer ik af en toe en vertel haar dan over de interessante en heilzame ervaringen die ik opdoe in meditatieve toestand. Ze vond de ervaringen die ik heb in mijn meditaties zo bijzonder dat het haar leuk leek als ik mijn wijze van mediteren en healen zou delen met jullie. Hopelijk inspireert dit artikel tot het prikkelen van de creatieve geest, het stimuleren van het zelfhelend vermogen en het zo weer terugkomen in je eigen kracht!

Wetenschappelijk onderzoek

Dat meditatie enorm heilzaam is, is een feit. Ondertussen is het in verscheidene onderzoeken alom bewezen dat meditatie een erg goede invloed heeft op het functioneren van de hersenen en dus je algehele welzijn. In praktijk betekent dit dat meditatie een erg sterk middel is om weer in je eigen kracht te komen en je niet alleen psychisch maar ook fysiek beter in je vel te voelen. Kortom, beter geaard zijn en je (meer) in balans voelen. Het werkt onder andere erg goed tegen depressies en angsten, malen en zelfs tegen lichamelijke pijnen en ongemakken. Wanneer meditatie met regelmaat wordt beoefend heeft het ook effect op de lange termijn. Ook is naar aanleiding van diverse hersenscans bewezen dat mensen die mediteren zichtbaar gezondere hersenen hebben.  Google maar even ‘wetenschappelijk onderzoek meditatie’.

Je onderbewustzijn en de invloed hierop van de maatschappij en derden

Nog een reden waarom meditatie zo goed werkt, is omdat je bij meditatie in een vorm van zelfhypnose raakt. In een toestand van hypnose ben je in staat om tot je onderbewustzijn te komen. In je onderbewustzijn (de naam zegt het al) zitten al je (soms nog) onbewuste (en vaak irrationele) patronen, gedachtegangen, opvattingen, overtuigingen, angsten opgeslagen. Als je je niet bewust wordt van al die bagage die in je onderbewuste zit opgeslagen, kan dit dermate doorwerken in je bewuste dat je jezelf gaat identificeren met deze irrationele zaken. Dit zorgt er vervolgens vaak voor dat men geblokkeerd raakt op veel terreinen in het leven.

Meditatie is bij uitstek geschikt om jezelf weer terug te leiden naar het zelf, jou I AM’ness. Je bewust te worden van jou interne dialoog en al dat wat verscholen en mogelijk vastgeroest zit in jou onderbewuste. Door bewustwording hiervan kunnen deze vervormde opvattingen en overtuigingen zich onthullen aan je wat de mogelijkheid schept voor een transformatie naar het ware zelf.

large

 

Meditatie, de weg naar contact met het authentieke zelf

Wanneer je meer en meer geoefend raakt in mediteren (want goed mediteren, net als een sport leren beoefenen, kost inderdaad bij de meesten wat tijd) kan je ook ontvankelijk worden voor het in contact komen met ‘het hogere’. De ene persoon zal refereren naar het contact maken met diens ‘hogere zelf’, de ander noemt het weer ‘de bron, spirit, het universum, god, de engelen’. Het naampje doet er niet toe, het gaat erom dat je ervaart dat je in contact staat met dit ‘hogere bewustzijn’. Mensen die hiermee in contact staan rapporteren bijvoorbeeld ervaringen waarbij zij in diepe meditatieve toestand inzichten tot zich krijgen. Deze inzichten bieden vaak antwoord op de persoon zijn/haar (levens)vragen, dilemma’s en/of innerlijke conflicten. Sommige mensen welke vaak al wat verder gevorderd zijn in de beoefening van meditatie, rapporteren ook een verschijning van hun gidsen in hun meditatie. Deze gidsen kunnen tot je komen om je een boodschap (de inzichten) over te brengen welke jij op dat moment nodig hebt. Deze inzichten kunnen ook tot je komen tijdens je dagelijkse leven, na afloop van de meditaties. Dit komt dan vaak in de vorm van een plotselinge gedachte, een ‘AHA- momentje’.

Healen van jezelf

Meditatie leent zich ook bij uitstek om jezelf (en anderen waarmee je koorden hebt) te healen. Om goed te leren jezelf te healen kan het aan te raden zijn om eerst te beginnen met begeleidde meditaties. Hier staan er enorm veel van op bijvoorbeeld youtube. Een zoekterm kan bijvoorbeeld zijn ‘meditatie eigenliefde’ of ‘meditatie healing innerlijk kind’ etcetera.

Nu zal ik enkele voorbeelden van meer creatieve meditaties geven waar ik zelf ervaring mee heb. Ik wil bij deze ook direct benoemen dat ik geen expert ben op meditatiegebied. Ik laat me puur leiden door mijn eigen ervaringen en inzichten en wat goed heeft gewerkt voor mij. Deze ervaringen wil ik graag delen in de hoop andere mensen hiermee te inspireren te beginnen met mediteren of hun meditatie repertoire uit te breiden.

Creatieve meditatie

De creatieve meditaties, zoals ik ze maar even noem, zijn toch wel mijn favoriet. En zo ook de vorm van meditatie waar ik de meeste profijt voor mijzelf uithaal. Visualisatie neemt hier een belangrijke plaats in.

Je hebt heel veel vormen van creatieve meditatie. Je hebt bijvoorbeeld meer gerichte creatieve meditatie waarbij je gericht gaat visualiseren (en doorvoelen). Maar ook de creatieve meditatie waar bij aanvang geen specifiek doel gekoppeld is. Je laat in deze meditatieve vorm door middel van visualisatie alle beelden tot je komen and you just go with the flow. Eigenlijk kan je zelf altijd vorm geven aan jou meditatie op een manier die vruchtbaar is voor jou, wat elke meditatie uniek maakt.

Het fijne aan creatieve meditatie vind ik ook dat het je leert te vertrouwen op je eigen ‘ik’. Niemand nodig hebben die je begeleid door een meditatie, geen beïnvloeding van buitenaf, alleen jou bewustzijn wat zich durft te laten meevaren op de golven van jou fantasie, de golven van jou ziel, hogere bewustzijn, je gidsen, god, engelen, hoe je het maar ervaart. Tenslotte is denk ik ons doel op aarde dat we loskomen van alle verwachtingspatronen van deze 3D realiteit waarin we leven en leren vertrouwen op onze eigen innerlijke leiding, onze eigen gids. Dergelijke meditaties zijn dan ook bij uitstek geschikt om te leren je open te stellen voor de kosmische energie en je hogere zelf en hiermee te leren communiceren. Op deze manier leer je ook je intuïtie verder te ontwikkelen en hier meer op te gaan durven vertrouwen en afstemmen. In meditatieve toestand is namelijk vaak veel minder sprake van ‘ruis’. Ruis wat het gevolg is van je ego welke het overgrote deel van de dag in je hoofd aan het woord is. Als je meer vertrouwd raakt met (creatieve) meditaties stelt het je dus ook in staat dingen over jezelf te ontdekken, jezelf te healen. En zo ook om koorden die je met andere mensen hebt te healen en zelfs te verbreken.

art-forms

 

Hoe visualiseren in meditatieve toestand

Een belangrijk onderdeel in veel van deze meditaties is toch wel visualisatie. Maar wie zegt dat het mij lukt om te visualiseren en iets door te krijgen? Hoe begin je nu zo’n meditatie? zullen sommige mensen zich afvragen. Hoe moet ik nu weten wat ik op dat moment nodig heb? Misschien krijg ik wel niks door etcetera etcetera. Dit zijn angsten en blokkades vanuit het ego, wat ons ervan weerhoudt de controle los te durven laten en te durven vertrouwen op het geen wat tot ons zal komen. Het is niet iets wat je hoeft te forceren. Krijg je mogelijk inderdaad heel weinig door, dan heb je misschien nog een appeltje te schillen met ’controle durven loslaten’ en mee te gaan met de ‘flow‘ van het zijn. Of mogelijk heb je op dat moment alleen maar rust nodig, en is ’rust’ precies dat wat je krijgt in je meditatie.

Eerlijk is eerlijk, de creatieve meditatie werkt het beste bij mensen die visueel zijn ingesteld. Maar dit vermogen is aan te leren. Als kind hadden de meesten van ons immers ook vaak een rijke fantasiewereld. Mocht het echt lastig zijn visuele beelden door te krijgen bij de creatieve meditatie, kan je muziek opzetten welke de fantasie prikkelt. Denk bijvoorbeeld aan sjamanistische muziek. In deze muziek zitten instrumenten als de panfluit of de sjamanendrum welke de fantasie prikkelen. Zo ook geluiden van dieren of een indianenstem die doorklinkt. Ook dit wekt de fantasie. Nog een techniek is de meditatie in te gaan als ’kind’. Probeer te zien door de ogen van je innerlijk kind en laat je hierdoor leiden. Dit kan al lukken door te proberen je te ‘voelen’ als kind.  Wat zou de kindversie van jou kunnen waarnemen? Dit is niet alleen een heilzame meditatievorm maar ook een hele leuke manier! Je innerlijk kind betrekken in meditatie kan zelfs heilzaam zijn voor de heling van je innerlijke kind. Speel hier gewoon is mee en net als met alles in het leven, oefening baart kunst.

Start meditatie: De trap

Hoewel deze start van een meditatie mogelijk bij velen al bekend is, wil ik hem toch als tip mee geven. Na het ontspannen van je lichaam is het van belang in de daadwerkelijke meditatieve toestand te komen. Wat ik hiervoor altijd gebruik is het visualiseren van de ‘trap’. Ik zie voor me een trap met 7 treden (of meer treden, afhankelijk van hoeveel treden jij nodig hebt). Elke stap die ik zet op een tree, maakt dat ik een stukje dieper in meditatieve toestand geraak. Zet gewoon rustig steeds de volgende stap. Bij tree 7 ben je in de juiste meditatieve toestand en kan de daadwerkelijke meditatie beginnen.

treemeditation

 

Meditatie om te aarden: Boommeditatie

Een hele belangrijke en ook redelijk bekende meditatie is de Boommeditatie. De Boom- meditatie is in mijn ogen ‘De meditatie’ om jezelf te helpen goed te aarden. Maar ik vind eigenlijk dat deze meditatie ook gebruikt zou moeten worden bij aanvang van elke andere meditatie. De Boom- meditatie heeft als doel bescherming te bieden door middel van goed aarden alvorens je verder gaat in meditatieve toestand.

Sommige mensen kijken nu misschien raar op en vragen zich af waarom bescherming nodig is. Dit zal ik uitleggen. Er zijn mensen die in dermate diepe meditatieve toestand kunnen geraken dat zij als het ware ‘weg kunnen zweven’ van hun lichaam wanneer zij niet goed geaard zijn. Een dergelijke toestand kan zeker gevaarlijk zijn omdat het eventuele aanwezige negatieve entiteiten de mogelijkheid zou kunnen geven bezit te nemen van het lichaam van de betreffende persoon. Zo ook kunnen negatieve entiteiten het de betreffende persoon moeilijk maken terug te keren in het eigen lichaam. Veel mensen vinden dit misschien vergezocht en het is ook zeker niet iets wat met regelmaat gebeurt. Maar onderschat de mogelijkheid hiervan zeker niet en bescherm jezelf gewoon goed door goed te aarden.

Ik zal nu kort uitleggen hoe je de Boom- meditatie goed kan uitvoeren. Als je hier zelf andere ideeën over hebt hoe je dit voor jezelf beter kan vormgeven, doe dit dan vooral. Ook hier kan je je eigen creativiteit in gebruiken, zolang jij maar voelt dat je goed aardt.

Boommeditatie in de praktijk

Je stelt jezelf voor dat je een zaadje bent welke nog diep in de grond zit. Het zaadje krijgt water en gaat groeien. Steeds een beetje meer. Hij groeit en hij groeit. Op een bepaald punt komen er kleine groene blaadjes door de grond naar boven. De groene blaadjes spreiden zich steeds verder uit. Er ontstaat een bruine steel. Deze steel groeit en groeit en groeit. Op een gegeven moment ontstaat er een boomstam. Deze stam wordt dikker en dikker. Nu is dan het moment dat jou eigen creatieve vermogens erbij komen kijken. Want…wat voor boom wordt jij? Laat de takken aan jou boom komen. Hoe zien die takken eruit? Groeit de stam nog verder tot een hele grote boom? Of blijft het misschien bij een kleine boom? Welke kleur en structuur hebben de blaadjes? Terwijl jou boom tot bloei komt, groeien ondertussen de wortels van jou boom ook stevig door. Voel hoe deze wortels van jou boom vanuit jou stuitje steeds wat groeien en zich steeds meer verankeren diep in de grond. Voel je al hoe je stuitje in de bank, het bed, de grond wordt gedrukt waar je zit/ligt? Je boom strekt zich vervolgens verder en verder uit. Misschien leven er wel dieren in je boom? Vogels in je takken? Een nestje? Misschien juist niet, groeien er wel vruchten in je boom. Misschien kan je je eigen gezicht wel zien in de boom.

Niets is raar of gek. Durf je fantasie de vrije loop te laten. Voel hoe krachtig je bent, onderdeel van Gaia/ mother nature. Voel hoe de wortels van je boom onwrikbaar zijn. Met geen mogelijkheid kunnen deze uit de grond komen. Wanneer jij het gevoel hebt dat jij als boom staat als een huis, dan kun je stellen dat je goed geaard bent.

Meditatie Healen van jezelf: Trek die jas maar uit!

Een meditatie waar ikzelf veel baat bij heb gehad is de volgende meditatie gericht op healen van het zelf. Zelf de controle nemen en sturing kunnen geven aan jou healingproces. Deze meditatie stoelt op principes vanuit de hypnotherapie. Met deze principes in mijn achterhoofd, was ik benieuwd of ik in staat zou zijn, los van een therapeut of andere partij, mijzelf daadwerkelijk te healen. Zo is deze meditatie eigenlijk een beetje ontstaan.

Je ziet jezelf voor je. Kijk maar is goed naar jezelf. Je ziet jezelf staan met dikke lagen om jezelf heen zitten wat je op jezelf voelt drukken. Deze lagen noem ik jassen. Je wil je ervan ontdoen. Wat is de eerste jas? Wat drukt het meest? Is het de jas van angst? Of schaamte? Zie helder voor je wat de eerste jas is. Voel de emotie gekoppeld aan deze jas maar is goed. Voel maar hoe bijvoorbeeld verdriet, schaamte, boosheid naar boven komt. Waar zit die boosheid, dit verdriet of de schaamte in je lichaam? In je hartstreek? Je buikstreek? In je hoofd? Focus je op de plek waar deze emoties in je lichaam zitten. Worden de emoties sterker? Welke gedachten komen nu op? Moet je huilen? Wil je schreeuwen? Welke beelden komen bij je op bij jou eerste, zwaarste jas? Kan je bijvoorbeeld situaties en/of mensen voor je zien die gekoppeld zijn aan deze jas? Kijk is goed naar deze situatie en/of mensen? Of misschien koppel je deze gevoelens puur en alleen maar aan jezelf? Zie dit deel van jezelf gekoppeld aan deze jas.

Nu gaan we de situatie en/of de personen in een ander licht zetten. Dit doe je terwijl je je blijft focussen op de plek waar de emoties in je lichaam verblijven. Trek nu is aan de rits van de eerste laag en trek deze eerste jas maar is langzaam uit. Hoe voelt dit?

Probeer je nu voor te stellen dat je door de ogen van je hogere zelf naar de situatie en/of personen kijkt welke bijgedragen hebben aan het ontstaan van deze jas. Je beschikt nu over alle wijsheid en onvoorwaardelijke liefde vanuit je goddelijke zijn. Hoe zie je de situatie en/of personen nu? Hoe zie je jezelf nu?

Zou je dit bijvoorbeeld kunnen zien als dingen op je weg wat jou ziel heeft willen ervaren en/of willen leren? Als we deze situatie en/of mensen kunnen zien als een stukje op jou levenspad wat jou weer veel over jezelf heeft geleerd? Wat jou heeft geleerd wat je echt niet meer wil of juist wel? Zou je deze mensen en/of situaties kunnen zien als een soort catalyst voor jou leerervaring? Zou je kunnen overwegen dat hoe je je voelt/voelde, toen hebt gehandeld of wat dan ook, niet is wie jij daadwerkelijk in de kern bent? Zou je kunnen vergeven? Zou je bijvoorbeeld een stukje dankbaarheid in jezelf kunnen oproepen voor deze leerervaring? Zou je jezelf los kunnen koppelen van deze jas door deze volledig uit te trekken? Hoe voelt het deze jas niet meer te hoeven dragen? Voel je opluchting? Door voel al deze gevoelens rustig en geef het de tijd om de dingen vanuit het hogere perspectief te bezien en te voelen. Als je het idee hebt dit goed doorwerkt te hebben kan je twee dingen doen. Ervoor kiezen dat dit even genoeg is voor vandaag en langzaam weer uit de meditatieve toestand komen. Je kan er ook voor kiezen de volgende jas uit te gaan trekken. Dit is afhankelijk van wat je zelf aan kan en waar je behoefte aan hebt.

Ik wil hier wel een kanttekening bij plaatsen. Voor mensen die echt ernstige trauma’s hebben meegemaakt kan ik het me voorstellen dat dit een erg intensieve meditatie is. Het is belangrijk goed in jezelf te voelen of je jezelf hiermee wil en kan confronteren. Voelt dit ergens niet goed, doe dit dan niet. Mogelijk dat traumaverwerking bij een therapeut een betere eerste stap is.

14694926_1314263051931969_782841658_n
Meditatie: Jouw tuin

Dit is toch wel mijn favoriete meditatie welke ik het meest beoefen. Bij het vormgeven van deze meditatie ben ik geïnspireerd door een spiritueel lerares waar ik wat jaren terug contact mee heb gehad. In deze meditatie kunnen eigenlijk alle meditatievormen aan bod komen.

Voorafgaand aan de meditatie vraag je god, je hogere zelf, de engelen, je gidsen, met wie of wat je ook resoneert, om je bij te staan in deze meditatie. Vraag hen en jezelf jou in deze meditatie datgene te geven wat jij op dit moment nodig hebt. Jij gaat straks naar jou eigen tuin, jou eigen stukje paradijs. En in die tuin is alles aanwezig wat jij nodig hebt. Voel dat dit ook zo zal zijn en vertrouw.

Tip: De boom- meditatie zou ik ook zeker van tevoren even doen. Maar de boom- meditatie kan ook wanneer je net in je tuin bent beland, lees nog even verder. Je stelt je de trap voor, volgens mijn eerdere aanwijzingen.
Onderaan de trap zie je, ala Alice in Wonderland, een houten deur, maar dan wel van normaal formaat. In je zak heb je een sleutel. Deze sleutel is van jou houten deur en zal je leiden naar jou tuin. Deze tuin is alleen van jou. In deze tuin is alles wat je nodig hebt. Je draait de deur van jou tuin open. Wat zie je? Zie je groen gras? Bloemen? Visualiseer ook altijd een stromend beekje ergens in je tuin. Dit helpt de flow van de meditatie. Zie je bijen, vogels? Welke geuren ruik je? Een verloren steen ergens? Misschien wel een waterval? Een beer,tijger, kabouters? Voel het contact met moeder aarde, Gaia. (Voor velen die het lastig vinden te visualiseren kan dit ook het moment zijn om de boom- meditatie te doen in je tuin. Zie jezelf uitgroeien tot deze mooie sterke boom in jou tuin.) Voel hoe de goddelijke levensenergie door jou heen stroomt. Probeer nu niets te forceren, probeer nu je gedachten zijn gang te laten gaan. Je weet, je bent hier omdat hier alles is wat jij nodig hebt.

Wat gebeurt er nu? Wat voel je nu? Zie je ineens een persoon of misschien wel personen? Hoe zien ze eruit? Hebben ze een boodschap voor je? Misschien ga je baden in het beekje? Hoe zie jij eruit? Wat voor kleding? Je standaardkloffie? Of misschien ben je in licht gehuld? Wanneer ik mij goed heb geaard in mijn tuin durf ik mijzelf vaak ook nog verder open te stellen en de tuin te verlaten en mij mee te laten voeren naar andere werelden. Soms kan ik hoog in de lucht zweven, soms beland ik in bloementuinen, soms drijf ik af naar een allesomvattend ‘niets’, waar alleen maar zijn is. Soms ontmoet ik mensen of gidsen die mij wat geven, zij het een boodschap of gewoon een knuffel. Soms vlieg ik mee op de vleugels van een adelaar en ervaar ik vrijheid. Soms leidt het mij naar de ‘Trek je jas maar uit’ meditatie of zie ik de persoon voor me waar ik dingen mee wil oplossen.

Waar het om gaat is wat jij nu nodig hebt en durf je te laten meevoeren op die reis door jezelf. Ik heb tijdens deze meditatie vaak gehad dat ik zulke wonderlijke beelden zag, mooie boodschappen kreeg dat ik tot tranen geroerd kon zijn. Ik kon uit de meditatie komen en beseffen wat er eigenlijk in mij dwars zat wat ik eerder niet zag.

Wanneer je het gevoel hebt dat je alles hebt gekregen wat je op dat moment nodig had, kom je terug naar je tuin. Als je in je tuin bent gebleven loop je gewoon terug naar jou deur. Deze open je weer met jou sleuteltje en sluit je netjes achter je af. Je dankt voor de mooie inzichten of de ervaring en loopt stapje voor stapje weer de treden van jou trap op tot je weer ‘wakker’ bent. Loop de ervaring in je hoofd nog even na en probeer even echt stil te staan bij wat je zojuist ervaren hebt in alle rust. Ikzelf heb in deze toestand heel wat ‘aha- momenten’ gehad.

14657762_1314223845269223_2002480503_n

 

Gerichte meditatievormen en het gebruik van symbolen

Veel boeken en artikelen beschrijven ook speciale symbolen welke erg krachtig zouden zijn voor visualisatie in meditatie. Zojuist beschreef ik al de ‘boom’ bijvoorbeeld. Een voorbeeld hiervan is ook de Roos van Osho. Het visualiseren van een Roos, deze bezien tot in de details en deze vervolgens tot explosie te brengen, zou helpen voor het opruimen van blokkades. Zo is er ook de Violet Flame, welke vaak wordt gebruikt van het healen van de connectie tussen tweelingzielen. Je visualiseert hierbij een diep paarse vlam (Electric purple) welke steeds groter wordt en jou en je tweelingziel omringt. Deze dieppaarse vlam healt alle negatieve koorden en ballast tussen jou en je tweelingziel. Deze Violet Flame kan overigens ingezet worden voor alle soorten relaties en ook puur en alleen om jezelf te healen. Zo kan ook een persoon symbool staan. Denk bijvoorbeeld aan Aartsengel Michael welke bekend staat als de ware beschermer onder de engelen. Aartsengel Michael wordt vaak gebruikt in meditaties om bijvoorbeeld met zijn zwaard de koorden door te snijden en te verbreken tussen jou en een betreffende persoon. Een meditatie kan ook ingezet worden om bij te dragen aan de collectieve onvoorwaardelijke liefde en healing van Gaia. Je visualiseert wit licht (symbool voor zuivere liefdevolle energie) welke je eerst bij jezelf visualiseert. dit witte licht strekt zich vervolgens uit tot in je huis, dan tot in je straat, dan tot in je provincie, je land, steeds verder totdat je visualiseert dat dit witte liefdevolle licht de gehele aarde omhult. Erg mooie meditatie ook.

Dit soort symbolen en het gebruik hiervan in meditaties kan natuurlijk gewoon opgezocht worden op internet en teruggelezen worden in boeken. Ik persoonlijk denk echter dat in een meditatie elk symbool of persoon gekozen kan worden wat goed voor jou voelt. Voel jij bijvoorbeeld veel bij een type edelsteen, een vogel, een boom, een vlam, water, licht, regenboog, een eenhoorn wat dan ook, dan kan je dit symbool voor jezelf gebruiken in je meditatie om je te helpen blokkades op te ruimen en jezelf en/of je relatie met een ander te healen of koorden te verbreken. Ik geloof dat de grootste wijsheid aan het eind van de dag toch echt in jezelf zit en je mag vertrouwen op jou eigen gevoel en innerlijke leiding hierin.

Tot slot

Ik hoop dat deze meditatie(s) jou net zulke mooie, inspirerende ervaringen kunnen geven als dat ze mij geven. Ik wens jullie een mooie meditatieve, innerlijke reis toe. Terug naar jou I AM’ness!

Veel liefs, gastschrijfster

 

Geef een reactie