Vegan versus Plantbased

Wanneer ik om mij heen kijk, maakt het mij blij om te zien dat steeds meer mensen bewuster gaan eten en dat ook plantaardig eten populairder wordt. Alleen vaak merk ik dat de termen vegan en plantaardig door elkaar gebruikt. Vegan en plantaardig, dat klinkt als hetzelfde, toch?

Op het eerste gezicht lijkt dat ook zo, mensen die kiezen voor een plantaardig voedingspatroon, schrappen ook het nuttigen van dierlijk voedsel zoals vlees en zuivel, maar toch zijn er zeker wel een aantal duidelijke verschillen. En om het voor jullie toch wat duidelijker te maken, zal ik proberen om deze verwarring voor jullie op te helderen;

Iemand die kiest voor het veganisme of een plantaardig voedingspatroon doet dit om zijn eigen beweegredenen en principes. Veganisme blijft niet beperkt tot alleen het voedsel. Iemand die kiest voor een vegan lifestyle is gewijd aan de rechten van dieren en  ethische redenen. Daardoor druist deze levensstijl door tot voeding vrij van dierlijke ingrediënten, maar ook tot het beperken op het dragen van bijvoorbeeld leer en wol en bij het gebruik van beautyartikelen. Je kunt zeggen dat een vegan in zijn of haar leven zich op alle fronten onthoudt van het gebruik van dierlijke materialen.

Iemand die een plantaardig voedingsstijl volgt, doet dit meestal voor zijn/haar gezondheid ( en sommige ook uit oog voor de problematiek van dierenleed en milieu). Zij kiezen vaak voor het eten van plantaardige en verse producten, en beperken zich op het gebruik van bewerkte en geraffineerde producten en vrij van E-nummers (clean eating). Terwijl een vegan dit in principe niet hoeft te doen. Vaak associeert men veganisme met ultra gezonde, groene mensen, maar ik kan de rest van mijn leven vegan zijn met bewerkte producten en zonder verse producten. Dit staat recht tegen over de principes van iemand die plantaardig en clean eet.

Er zullen ook mensen zijn die ‘plantbased’, die naast hun voedingspatroon toch nog wel eens een balans dag inlassen of iets flexibeler zijn en op zijn tijd nog wel eens iets dierlijks nuttigen. Hoewel ze er dan meestal wel op letten op een bio-verantwoord visje of stukje vlees. Dit terwijl een vegan lifestyle over het algemeen genomen gewoon een fulltime-job is en een vegan niet zo snel van zijn principes zal afstappen.

Dus hoewel in vele opzichten deze voedingspatronen hetzelfde zijn, uiteraard zijn er namelijk ook vele vegans die wel ook kiezen voor de voordelen van een ‘plantbased’ voedingspatroon, zijn het toch zeker twee verschillende levensstijlen.

 

Zoveel verschillende termen, levensstijlen, begrippen en verschillen en overeenkomstenJ.

Regelmatig zal ik voor jullie deze dingen proberen op te helderen!

Liefs,

Arianne

Geef een reactie