Schijnverlichting: De boobytrap van het spirituele ego

Het pad van spirituele bewustwording zorgt voor groei, expansie van de ziel en eyeopeners in een proces dat in golfbewegingen gaat. Wat mij alleen  opgevallen is dat veel mensen streven naar verlichting of  denken verlicht te zijn. Nu zou je kunnen denken: wat is daar precies mis mee? Maar je kunt je afvragen, welk deel in mij is er nu werkelijk verlicht? Mensen kunnen wijze verlichte zielen lijken terwijl het in werkelijkheid,verlichte ego’s zijn in een mooi spiritueel jasje. Het spiritueel ego is als een soort sluipmoordenaar, de E621 in de paprikachips, lekker maar brengt tegelijkertijd schade in je lijf zonder dat je het door hebt. Het is iets waar je opmerkzaam voor moet zijn want als je denkt je super- ego overwonnen te hebben komt het spiritueel ego als een irritant broertje om de hoek kijken alleen die pakt de zaken net wat slimmer aan.

Als je even niet kijkt of oplet neemt het spiritueel ego een loopje met je. Die laat je namelijk graag geloven dat je al verlicht bent en een bijzonder doel hebt op aarde. Zo ben je bijvoorbeeld een verkorene, een blue ray  of golden ray tweelingziel of tweelingstraal, een starseed, een indigo, een Heyoka empaat,een Guru, een aartsengel die teruggekeerd is op aarde of wat voor bijzonderling dan ook. Nu is het niet mijn bedoeling om al deze termen te verloochenen, absoluut niet. Maar iedere keer wanneer je jezelf labelt en/of onderscheidt als zijnde lichtwerker of welk label dan ook, vraag jezelf dan eens af waar dit vandaan komt. Voel in je lijf waar deze overtuigingen zitten. In de Solar Plexus (derde chakra boven de navel in de buik) zit ons wils aspect en dat is dan ook de plaats waar het spiritueel ego kan voeden en broeden. Ware verlichting is in overeenstemming met het absolute zijn.

Dit heeft eigenlijk niets meer te maken met ‘willen:’ je wil staat dan eigenlijk compleet in lijn met de hogere kosmische wil. Er is dan eigenlijk geen sprake meer van willen maar van puur zijn. Iedere keer wanneer je iets wilt of een bepaalde zaak naar je hand probeert te zetten, kun je je afvragen waar dit vandaan komt. Zoals ik al zei kun je hier achter komen door contact te maken met je lijf.
Wat voel je en waar voel je het? Zo kom je er ook achter of het een boodschap is van je hogere zelf of een façade van je spirituele ego. Je hogere zelf is verbonden via je fysieke hart en hartchakra. Als je van hieruit iets door krijgt is het meestal puur en zuiver en voel je ook niet zo zeer de noodzaak om het vast te grijpen, te bevestigen of te herhalen. Door contact te maken met je lijf kun je letterlijk voelen waar een emotie of overtuiging zit, je hart kan openbreken alsof je overstroomt van liefde, bijvoorbeeld. Het spiritueel ego kan hier niet zo veel mee mee dus die gaat weer andere trucjes bedenken om je af te leiden en hem/ haar op de spirituele troon te zetten.

Daarom is het altijd handig om opmerkzaam te zijn en te kijken naar herhalende patronen die zich afspelen in je leven, je overtuigingen, gedachtes, hoe je jezelf neer zet naar de buitenwereld en hoe je naar jezelf kijkt. Ben je werkelijk in overeenstemming met je hogere zelf/ innerlijke leiding vanuit zuivere bedoelingen? Of denk je als een verlichte meester het allemaal wel te weten?  Om het spirituele ego te ontmaskeren en gedag te zeggen is een balans vereist in wijsheid en nederigheid. Erkennen dat je bepaalde talenten en wijsheid hebt is mooi zolang je maar open kunt staan voor nieuwe zienswijzen en wijsheid in een breder spectrum. Het spiritueel ego denkt vaak alles te weten en plaatst zichzelf vaak boven anderen. Als andere mensen een ander idee of overtuiging hebben over een spiritueel of universeel onderwerp denkt het spiritueel ego vaak dat de ander nog niet bewust is en het niet weet, en dat jij het natuurlijk wel weet en dus wijzer of verlichter bent dan de andere. Dit kan een valkuil zijn van je spirituele ego dat denkt alles zeker te weten.

Het spiritueel ego zie je ook veel voorkomen bij sommige Guru’s die streven naar zoveel mogelijk volgelingen. Een echte leider die vanuit zuivere intentie zonder (spiritueel) ego handelt streeft naar nog meer leiders en gezonde zelfredzaamheid en heeft niet de behoefte om anderen afhankelijk van hem of haar te maken. Nu is dat niet bij elke Guru of spreker het geval natuurlijk maar daarom is opmerkzaamheid belangrijk. Het spiritueel ego kan een pain in the ass zijn, maar uiteindelijk word je steeds scherper als je gewaar wordt van alles wat je doet en wilt. Het spirituele ego kan altijd opduiken, maar hoe meer je vanuit je hart gaat leven en je hart en hoofd gaan samenwerken met je hart als motor, hoe kanslozer het spiritueel ego wordt.

Het spirituele ego ziet de Solar Plexus  als zijn domein en de basis. Als je deze van tijd tot tijd een grote schoonmaak geeft door oud zeer en overtuigingen te helen en los te laten, hoe meer je ziel zal uitbreiden in je hele zijn. Ook dit is een proces.

Voor alle geweldige lichtwerkers, tweelingzielen, Heyoka empaten,  indigo’s, starseeds, galactische simsalabim broeders, keep up the good work want dat doe je hoor. Zolang je je spirituele ego maar de baas bent en  je jezelf niet al te serieus neemt.

Liefs

Anita

 

3 Comment

  1. carla says: Beantwoorden

    Hmmm helemaal eens, maar …. het gevaar van jezelf niet zo serieus nemen is dat je soms vervalt in helemaal niets… en zolang ik hier op aarde ben zou ik graag een doel hebben. Voor mij is het nog steeds zoeken naar de balans!

  2. Marcel Stegeman says: Beantwoorden

    Anita, mooi kindje van het licht.
    Wat een mooi stukje dit, en ook waar. Snel je site bookmarken.

    Liefs, Mars

Geef een reactie