De noodzaak van schaduwwerk voor de heelheid in jezelf

Dat de uiterlijke wereld een weerspiegeling is van de innerlijke wereld, wordt steeds duidelijker voor velen op het pad van bewustzijn. Met je gedachtes, gevoelens, intenties en acties creëer je je eigen realiteit. Maar daarnaast hebben we te maken met het feit dat 80 tot 90 % van onze mind in het onderbewuste is opgeslagen. Hierdoor kan je een slaaf worden van herhalende patronen, gedachtes en dwanghandelingen. En daarnaast ben je meer vatbaar voor misleiding van buitenaf wat allemaal leidt tot zelfsabotage en eindeloze cirkels waar je als een rat gevangen lijkt te zitten in een kooitje met een dwangbuis om. Gebeurtenissen lijken zich steeds weer voor te doen in je leven terwijl je toch overtuigd was dat thema voor een en voor altijd afgesloten en geheeld te hebben. Maar je leven lijkt weer de zoveelste herhaling van Goede Tijden, Slechte Tijden.

Veel mensen die bewust aan het worden zijn van de diepere aspecten van het leven willen nog wel eens ten prooi vallen voor de quick fix of de spiritual bypassing, iets wat je in de New Age veel ziet gebeuren. Wat soms vergeten wordt is dat het pad van bewust worden en ontwakening een constant proces is waarbij je steeds diepere lagen betreedt en alles wat in de schaduw ligt te etteren opgeruimd mag worden. Een pleister op je wondje leggen of je winkelmand volgooien in de spirituele supermarkt met chakrahealings, mantra’s, readings, channelings, ayahuasca, volle maan ceremonies, workshops en yoga retraites kan al snel leiden tot spiritueel verpakte overlevingsstrategieën en tot het overslaan van een belangrijk kruispunt en dat is schaduwwerk. Schaduwwerk is bijna een vereiste als je wilt dat je leven in harmonie is en in lijn met je zielenplan, waar er sprake is van een balans in je innerlijke en uiterlijke wereld.

Zeker als je leven niet lekker verloopt en je je hoofd blijft stoten tegen dezelfde thema’s  en patronen die maar weer terug keren, dan zou het weleens kunnen zijn dat je nog dieper naar deze zaken mag kijken. Dit is ook wel de darkside van bewustwording. De meeste mensen creëren liever een gelukkige droomstaat vol liefde en positiviteit , de lusten maar niet de lasten.

Maar zolang alles wat in de schaduw ligt blijft liggen zal het net zo lang op je deur kloppen tot bonzen toe tot je deur eruit geramd wordt. De meeste mensen hebben hier geen zin in en kijken liever Netflix of scrollen 500 keer op Facebook dan dat ze deze shit aan moeten gaan in zich zelf. Schaduwwerk vereist moed, eerlijkheid, transparantie, een beetje tijd en geduld. Maar het is wel de manier waarop je wonden uit je kindertijd, relaties, trauma’s en zelfsabotage heelt. Het gaat niet vanzelf en tijd alleen heelt niet de wonden zoals vaak gezegd wordt. Het vereist wat werk maar als je dit doet en er een gewoonte van maakt kom je wel steeds meer in je ware kracht en kom je uit de kunstmatige matrix waar je ooit gekneed werd tot een ongeleid projectiel, waarbij je schaduwkant vanuit je onderbewuste volledig grip op je had. Door schaduwwerk bevrijd je jezelf van alle sluimerende open wonden,onafgemaakte zaken,  illusies en leugens en zie je de waarheid van wat je echt bent steeds helderder.

Schaduwwerk betekent teruggaan naar delen van jezelf die je hebt verwaarloosd en weg hebt gestopt: je problemen op het gebied van relaties zoals vertrouwen en/of gevoelens van afwijzing, gebrek of angst voor intimiteit,  je diepste onzekerheden, je valkuilen, de lelijke dingen die je in het verleden gezegd of gedaan hebt, maar waar je liever niet aan herinnerd wilt worden, je (slechte) eigenschappen, al je angsten, je blokkades, vermijdingsgedrag, onafgemaakte zaken, trauma’s, seksuele zaken zoals fetisjen, porno verslavingen en onzekerheid over wie je bent, hoe je eruit ziet of over je kunnen, je talenten en vaardigheden die verstopt zitten maar waar je maar niet bij kunt en noem maar op. Als je hier mee in contact durft te komen, het aan durft te raken, te doorvoelen en er helemaal te laten zijn ongeacht hoe naar of overweldigd je er door raakt, dan weet je hoe schaduwwerk eruit ziet. Het is een innerlijk proces waarbij het werk zich in jou afspeelt, maar dit is de manier waarop je alles wat heel je ‘potentieel’ in de weg staat daadwerkelijk in balans kunt brengen.

 

 

Als je delen van jezelf wegstopt ontstaat er zielfragmentatie. Bepaalde delen worden in een soort zwarte kelder geloodst met een dikke slot op de deur maar waar de geesten blijven spoken en op de deur blijven kloppen tot ze geaccepteerd worden. Het is een slimme manier van het ego om zichzelf in stand te houden vanuit identificatie van delen van de persoonlijkheid waar het ego zichzelf mee staande denkt te houden om te kunnen overleven.  Schaduwwerk is alsof je in een vuurzee stapt waardoor alles weg brandt wat jou belemmert behalve jijzelf en dan niet je ego- zelf maar je diepere innerlijke zelf dat je steeds meer weet te belichamen. Het is een weg waarin je steeds dieper bij de kern komt en hoewel je ook af en toe door de duistere stukken heen zult gaan is het een absolute investering in jezelf want je vergroot de kwaliteit van je leven als de ballast die zich steeds herhaalt eindelijk verdwijnt waardoor je vrij en authentiek kunt zijn. En al gaat het stap voor stap, het is een natuurlijk proces dat je niet kunt forceren maar waar je wel op kunt anticiperen.
Ik zie tegenwoordig ook steeds meer mensen die geen geschikte partner kunnen vinden: mannen die niet weten wat ze willen, vrouwen die vallen op onbeschikbare mannen om maar enkele voorbeelden te benoemen.

Er schijnen nu meer singles te zijn dan ooit en datingapps als Tinder, Hapn en Badoo worden als virtuele ontmoetingsplaatsen gebruikt. Vooral bij begin dertigers zie ik dit steeds meer gebeuren en ik denk dan ook dat dit te maken heeft met de ballast en onbewuste schaduwkanten die mensen nog met zich meedragen en opgeruimd mogen worden. in relaties en (kortstondige) contacten is er vaak sprake van triggers. Deze triggers zijn als je van een hoger perspectief kijkt eigenlijk geschenken. De ander geeft je namelijk inzage in stukken van jezelf of thema’s zoals: verraad, afwijzing, misbruik, het gewonde innerlijke kind, verlatingsangst om maar wat voorbeelden te noemen waar je dieper naar mag kijken.

Omdat op de momenten dat je getriggerd wordt het emotionele (pijn)lichaam geactiveerd wordt overschaduwen de emoties vaak de ware betekenis en het doel van de trigger waardoor je verblind kunt raken door de emoties op dat moment. Dit kan dan weer leiden tot een blame game en projecties waarbij mensen niet diep genoeg naar zichzelf kijken maar hun eigen onbewuste schaduwen projecteren door  verwijten naar de ander . Dit staat even los van begrenzen, iets wat erg belangrijk is soms samenvalt met onacceptabel gedrag wat soms samen gaat met emotionele triggers. Dit is waardoor veel relaties of contacten stuk lopen. Schaduwwerk is essentieel bij triggers om datgene wat is aangeraakt op te ruimen in het energieveld dat de realiteit beïnvloedt.

Vaak wordt dit over het hoofd gezien en blijven dezelfde soort triggers terug komen in andere mensen, tijdens dates of wat voor situaties dan ook. Veel mensen zijn zoekende naar de delen in zichzelf die ze ooit zijn kwijtgeraakt en hopen dat te vinden in de ultieme droomvrouw of man die hen komt redden. Helaas lijken deze projecties tegenwoordig niet meer goed te werken en zullen we dieper in onszelf moeten kijken en dan met name in de verborgen schaduwkant waar we de verloren delen kunnen terugroepen.  Persoonlijke groei staat bij veel mensen zonder dat ze zich er van bewust zijn steeds meer bovenaan. Steeds meer mensen verlangen naar een partnerschap waarbij er sprake is van echte intimiteit maar ook vrijheid, een zielenband waar er ruimte is voor persoonlijke groei en waar lessen die geleerd moeten worden voorrang hebben op de romantiek en de bijbehorende verlangens en wensen. Deze bewuste relaties zullen de toekomst worden maar daar is dus de nodige bewustwording nodig waar schaduwwerk onlosmakelijk mee verbonden is.

De innerlijke processen kunnen heel intens zijn, daar weet ik persoonlijk alles van en vaak is het meer regel dan uitzondering dat dit solitair gebeurt , dus alleen zijn als single. Schaduwwerk klinkt nu misschien als een horror bezigheid met vervelende bijwerkingen maar zo erg is het niet. Al besteed je er maar 5 minuten per dag aan of bepaalde momenten in de week dan bewijs je jezelf een enorme dienst en vooral in periodes waarin je achtervolgd lijk te worden door zaken uit het verleden  of als je voor belangrijke keuzes staat maar tegen gehouden wordt door een verlammende angst  is schaduwwerk zowel een trouwe vriend als methode. Het zal je helpen te navigeren en om door datgene heen te gaan waardoor je heen moet en je niet langer meer achtervolgd  hoeft te worden door de weerspiegelingen van je schaduwkanten die zich als reflecties in andere mensen en de wereld voordoen.

 

 

 

Tips & tricks bij schaduwwerk

 

Stil zitten met jezelf en naar binnen gaan:
Wat enorm kan helpen is om in meditatieve toestand te zitten (of liggen, net wat jij prettig vindt) met je ogen dicht en hierbij een soort bodyscan doen waarbij je gaat voelen wat er zich in je lijf en in je binnenwereld afspeelt. Vooral op dagen wanneer je niet lekker in je vel zit, geïrriteerd of zwaarmoedig bent is dit heel handig. Als je hier even de tijd voor neemt kun je best diep in jezelf duiken waardoor er ineens emoties naar boven komen of waarbij je beelden ziet en/ of inzichten krijgt waardoor je ineens helderheid krijgt over een situatie die zich voordoet. Ook kun je op deze manier aan je innerlijke stem vragen wat er precies loos is. Dit werkt bij mij persoonlijk wel goed. Je kunt dit ook doen terwijl je je afstemt op een bepaald thema/ issue waar je mee worstelt of iets wat je liever niet onder ogen ziet. Door heel bewust in jezelf af te dwalen kun je heel scherp waarnemen en de dingen zien en voelen waar je anders je vinger niet kunt leggen. Er kunnen oude (pijnlijke) herinneringen aan bod komen maar door het simpelweg te aanschouwen en er te laten zijn zonder in te grijpen of het weg te willen drukken, kun je het overstijgen. Op deze manier kun je delen van jezelf (bijvoorbeeld je innerlijke kind) terug roepen in jezelf en de verborgen en tegengestelde delen terughalen in je bewustzijn wat leidt tot verruiming van bewustzijn maar ook een reality- shift.

 Letten op(over) identificatie en labelen
Ook is het belangrijk om mindful te zijn bij het labelen en jezelf ergens mee identificeren, dat kan om een eigenschap, een waarde of een groepscultuur gaan, bijvoorbeeld. Door jezelf ergens mee te identificeren stop je vaak onbewust een tegengesteld deel in jezelf weg in de schaduw. Dit is iets wat al snel in de psyche gebeurt op onbewust niveau. Als je je met niets identificeert maar alle (verborgen) aspecten in jezelf er laat zijn, hoeft er niets langer meer in de schaduwkant te blijven. Dit wil niet zeggen dat je dan moet handelen naar duistere neigingen en dat je een moordenaar, verkrachter of martelaar moet worden. Je hoeft überhaupt niets te doen maar de schaduwkant slechts aan te raken en in het licht te zetten.

Mindful zijn met oordelen
Oordelen doen we constant of we het nu door hebben of niet. ‘’Wat een heerlijk weer vandaag’’, die mevrouw heeft aparte schoenen aan’’ wat is mijn partner toch een draak af en toe’’ of ‘’mijn schoonmoeder bemoeit zich overal mee’’. Nu is het benoemen van lekker weer nou niet bepaald een schande waar een verborgen schaduwkantje mee aan de haal kan. Oordelen is absoluut geen schande. Toch kunnen oordelen al snel leiden tot identificatie met iets want dat is waar het ego zich mee in stand houdt. En identificeren wat voort komt uit oordelen kan zorgen voor blinde vlekken en tegengestelde (ongewenste) delen van het zelf die in de onbewuste schaduw verdwijnen. Dat is weer de down side van oordelen, daarom het handig om hier op te letten en mindful te zijn. Door oordelen en dingen benoemen kun je datgene wat je waarneemt heel erg begrenzen waardoor er geen openheid en transparantie meer is waardoor je heel gefragmenteerd dus in losse delen waar gaat nemen waardoor er een tunnelvisie kan ontstaan. Eerst dacht ik altijd dat niet oordelen een New Age concept was maar nu begrijp ik dat het veel alomvattender is en dat er absoluut een kerm van waarheid in zit. Helemaal nooit meer oordelen zal lastig zijn maar als je hier meer naar leert kijken en bewust wordt wanneer en hoe je oordeelt kun je jezelf opnieuw programmeren waardoor je een wijdere blik krijgt, meer open- minded zult zijn en blinde vlekken kunnen afnemen. Je kunt bijvoorbeeld een oordelen- boekje bijhouden waarbij je al alle keren dat je bewust bent van een oordeel je deze noteert. De kans is groot dat je er een boekwerk op nahoudt of er misschien zelfs een bibliotheek mee kunt beginnen. Daarom zou ik zoiets tijdelijk doen tot je er steeds bewuster wordt hier totdat je geen tools of technieken meer nodig hebt en je het steeds sneller opmerkt bij jezelf.

Tegengestelde delen van jezelf terugroepen in je bewustzijn en realiteit.
Tijdens meditatie en/of stil zitten waarbij je afdwaalt in jezelf kun je weggestopte delen van jezelf terugroepen. Vaak lukt dit als je diep in een meditatieve toestand zit en de ene keer lukt dat beter dan de andere keer en soms misschien wel helemaal niet als de mind te over actief is. Dat geeft niet mits je maar niet volledig opgeeft, je kunt het altijd op een ander moment proberen of langer de tijd nemen totdat je steeds rustiger wordt en de gedachtes geleidelijk afnemen. Tijdens zo’n meditatie kun je vragen aan je innerlijke zelf of deze terug wilt gaan naar situaties waarbij je jezelf (onbewust) hebt afgesplitst en een niet erkend deel van jezelf hebt weggestopt. Er kunnen hele pijnlijke of gênante herinneringen terugkomen waar je liever niet meer aan denkt maar door er gewoon door heen te gaan kun je dit stuk terughalen in jezelf waardoor het niet langer meer zal wroeten in je onderbewuste. Het kan zijn dat je jezelf ziet in een situatie uit het verleden waarbij je kind was bijvoorbeeld. Veel wonden en weggestopte delen stammen namelijk af uit de kindertijd voor velen. Als je de persoon die je toen was in je meditatie liefdevol kunt aanschouwen en er zonder vooroordeel er voor hem of haar kunt zijn in die situatie, kan dit zorgen voor een helend effect waarbij dit verloren deel uit de schaduw en in het licht (het bewuste) wordt gezet. Ook kun je visualiseren dat je hogere zelf en de jongere jij in je meditatie in elkaar overvloeien als 1. Dit zou ik alleen doen als dit juist voelt want het is niet de bedoeling dat je op een  geforceerde manier gaat ingrijpen. Bovendien weet je innelrijke zelf het beste wat goed voor je is en kun je vertrouwen op je innerlijke stem zijn/haar leiding.

Letten op verhalen die je jezelf vertelt waarmee je jezelf mogelijk voor de gek houdt.
Dit is ook een belangrijk punt en iets waar ik mensen inclusief mezelf redelijk vaak op betrapt hebt. Soms willen mensen bepaalde dingen niet inzien en wordt er vastgehouden aan (valse) hoop waardoor mensen zichzelf van alles wijs maken of zelfs hele verhalen vertellen om zichzelf of anderen gerust te stellen en niet met de waarheid te hoeven dealen. Soms is de waarheid gewoon erg hard en denken we er niet mee te kunnen leven. Vaak worden er dan overlevingstrategieën ingezet door het ego om zichzelf staande te houden. Nou hebben overlevingsstrategieën absoluut hun doel en is het niet per se slecht. Maar als bepaalde issues of thema’s niet ingezien worden verdwijnen ze naar de onbewuste schaduwkant en gaan vandaar uit spoken en reflecteren in andere (soms vervelende of confronterende) mensen en situaties die je triggeren en herhaaldelijk op je pad blijven komen net zo lang tot je het onderdrukte issue of thema en de waarheid daar van gaat inzien. Daarom is het verstandig om ook hiervan gewaar te zijn. Wishful thinking en spiritual bypassing gaat hier vaak mee hand in hand. Dus bij al je vragen, wensen en dromen, conclusies en alles wat je jezelf letterlijk wijsmaakt, is het handig om je vraagtekens erbij te zetten en om jezelf te trainen erop te letten bij alles wat je denkt gedurende de dag. Je kunt bijvoorbeeld een gedachten dagboek bijhouden waarbij je gedurende een bepaalde tijd al je gedachtes opschrijft die voorbij komen op de dag. Zo krijg je een overzicht van je denken en de mogelijke verhalen die jezelf hebt wijsgemaakt om te overleven en ga je deze sneller herkennen omdat je je bewuster wordt van je gedachtes en verhalen.

 

 

Tot slot

Uiteindelijk gaat het om het belichamen van al je (multidimensionale) aspecten van jezelf. Als alle verborgen delen uit de schaduw mogen komen en in het licht gaan staan is het niet zo dat de donkere kant er ineens niet meer is maar de functie van de schaduwkant komt te vervallen omdat alle aspecten naakt en wel zichtbaar worden. Je bent dan niet langer meer gefragmenteerd in allemaal delen maar één belichaming van een hoger bewustzijn en een oneindige creatiekracht. De weg hiernaar toe is een menselijk proces wat samen gaat met het afbrokkelen van de ego –identiteit. Dit gaat gepaard met enorm veel transformaties omdat alle niet werkende delen van je zelf afsterven. Soms voelt het ook letterlijk alsof je dood gaat maar uiteindelijk zul je je steeds lichter voelen omdat je de zwaarte van het oude bewustzijn steeds meer loslaat. Voor je ziel zijn deze pijnlijke afsterf momenten net als een ritje in de achtbaan: even gillen, over de kop, de buurman onder kotsen, maar achteraf viel het toch best wel mee en ben je blij dat je zo’n waaghals was. Schaduwwerk is in mijn ogen essentieel om echt thuis te komen in wie je oorspronkelijk bent in plaats van het identiteitje die je dacht dat je was. Het is misschien niet de leukste hobby die je kunt bedenken maar wel één waarbij je waar voor je geld krijgt en waar de wereld en jij profijt van hebben.

 

Liefs Anita

2 Comment

  1. Fantastisch artikel heb je gedreven, je raakt me met je directheid en dat is echt voelbaar. Ben het helemaal met je eens

    Groet Ralph Nelissen.

    1. Dank je wel voor je mooie compliment Ralph. Ik ben blij dat mijn directheid nog iets oplevert. Liefs Anita

Geef een reactie