Waarom sommige mannen van tegenwoordig zich gedragen als prinsesjes

Tegenwoordig valt het mij steeds vaker op dat er veel jonge vrijgezelle mannen zijn die niet goed lijken te weten wat ze willen op het gebied van vrouwen, daten en relaties. Dit geldt niet voor iedereen natuurlijk. Want er zijn genoeg mannen die puur en oprecht  zijn en dus zichzelf durven te zijn zonder beïnvloed te raken door trends, de media, groepscultuur of wat voor invloeden dan ook. En er zijn genoeg mannen die gewoon intimiteit aan durven te gaan zonder weg te lopen als het te heet wordt onder hun voeten. Jawel, ze bestaan heus nog wel. Maar bij veel mannen vandaag de dag is dit helaas niet het geval. Deze mannen variërend van begin 20 jaar tot 30- plus lijken niet meer te weten wat ze willen en zijn zoekende naar wat ze nou echt willen in het leven en wie ze nou eigenlijk echt zijn. Zo doen ze zich bijvoorbeeld cool voor, haken al om het minste geringste af, geven gemengde signalen, het woord respect lijkt niet meer in hun dagboek voor te komen, sommigen dragen strakke broekjes of hebben knotjes, ze willen al hun opties openhouden, want ja, hun ego –identiteitjes zijn namelijk niet vies van een beetje aandacht van het liefst zoveel mogelijk vrouwen.

Ze vinden zichzelf knappe spetters, dat druipt er wel vanaf op hun selfies die ze op Instagram, Facebook of  datingapps zetten zoals Tinder, Badoo, Hapn of Lovoo zetten waar ze zich laten afleiden en verleiden in de oppervlakkigheid van dit virtuele bestaan. Veel van dit soort mannen beweren dat ze een sterke vrouw willen die hen aankan terwijl ze zich gedragen als slappe patatjes die als het er op aankomt dus eigenlijk helemaal geen sterke vrouw aan kunnen. Want als zo’n vrouw hun pad kruist geven ze het vaak al snel op en zoeken het elders in de hoop dat iets of iemand anders de leegte in hun hart misschien eindelijk kan opvullen. Vandaag wil ik het hebben over dit type mannen die zich gedragen als prinsesjes. Ken of ben jij zo’n man of klinkt het bekend in de oren, lees dan vooral verder.

Waarom daten niet meer lijkt te werken
Ik zie en hoor het veel om mij heen gebeuren. Dames die een leuke man hebben leren kennen, meerdere malen gedate. Alles erop en er aan.
De heren hebben zich van de goede kant laten zien en het leek erop dat de potentie er in volle glorie in zat. Maar dan ineens druipen de mannetjes af en lijken ze te verschrompelen tot een hoopje angst en weg zijn ze, zonder reden. De toen nog zo warme open leuke gast is ineens 180 graden omgedraaid. Wat is dit ineens? En waarom hoor en zie je dit steeds vaker?

Veel vrijgezelle mannen maar ook vrouwen van de categorie 30 plus zitten in een fase waarbij soulsearching, persoonlijke groei en bewustwording een grote rol spelen. Daten lijkt een struikelblok te worden voor het innerlijk werk waar veel zielen voor gekozen hebben zonder dat ze er  misschien bewust van zijn. Veel vrijgezellen zitten in een tweestrijd van enerzijds een mooie gelijkwaardige relatie aangaan met de ideale kandidaat en anderzijds weer alleen blijven gezien de voordelen van de vrijheid en opties. Veel mannen maar ook zeker vrouwen gaan heen en weer in deze tweestrijd tussen wat nodig is voor de persoonlijke groei en wat ze het liefst zouden willen.

 

 

Verdwaald in de dating app jungle
Dating sites en apps zijn tegenwoordig bijna niet meer weg te denken. Veel mensen zoeken hun toevlucht in deze apps met verschillende motieven. Tinder, Badoo, Grindr, Lovoo, Lexa, Elitedating, Hapn, Second Love, Mint.. verzin het maar of je kunt het downloaden en mensen weg swipen als het niets is. Door de huidige technologie kun je nog makkelijker mensen leren kennen dan ooit, alhoewel het vaak een digitaal geschetst beeld is van iemand dat niet altijd even realistisch is. Het werkt snel, is handig want als je iemand zat bent reageer je gewoon niet meer of je swiped iemand weg, door naar de volgende.. next, zo gaat dat gewoon. Ik hoor steeds meer om mij heen dat de mannen van tegenwoordig weinig moeite doen na verloop van tijd en vaak snel al afhaken. Het mag dan wel makkelijk en veilig zijn achter een beeldschermpje, maar mensen zien vaak door de bomen het bos niet meer door het grote aanbod mannen en vrouwen op datingapps. En doordat het menselijke/ fysieke contact ontbreekt worden mensen al snel weg gebonjourd  als een kartonnen blik. Ik zie dating apps niet als iets slechts maar wel als één van de factoren dat mensen kunnen vervreemden van zichzelf en met name de mannen die zich gedragen als prinsesjes.

Dit zijn vaak mannen die nog net geen meubilair zijn van Tinder, Badoo en Mint oftewel de oervrijgezellen die niet weten wat ze willen, twijfelen of het gewoon nog niet gevonden hebben. Natuurlijk kunnen er mooie contacten of relaties uit voortkomen maar als je te maken krijgt met mannen of vrouwen die ineens out of the blue veranderen in ijskoningen of koninginnen na leuke gesprekken of dates, zou ik ze persoonlijk lekker links laten liggen of duidelijk communiceren en vragen naar hun intenties voor meer duidelijkheid en als dat niet mag baten weer lekker de focus op jezelf leggen, graag of niet moet je maar denken. Vaak is het like attracts like dus mensen kunnen gedragingen weerspiegelen die jij ook hebt maar het kan net zo goed onvolwassen, niet authentiek gedrag zijn van een ander waar je mee te maken krijgt. Zelf krijg ik vaak een negatieve vibe van dating sites, ik voel vaak een geforceerde doelstelling van mensen. Ik ben er geen fan van en leer mensen liever op een natuurlijke manier kennen. Maar dit is een topic waar iedereen een eigen beeldvorming en beleving bij heeft gezien ieder zijn/ haar eigen ervaringen, daarom is het niet zwart wit allemaal. Wel zie ik dit als een factor van het mannelijke prinsesjes- fenomeen bij de vrijgezelle 30 plussers.

Triggers
Veel mensen die (onbewust) de weg van soulsearching en persoonlijke groei bewandelen en daarbij ook nog eens vrijgezel zijn, zijn dat niet altijd zonder reden. En dat geldt dus ook zeker voor de mannen die zich gedragen als prinsesjes. Tijdens het proces van wakker worden en jezelf (her)ontdekken zal er een hoop losgemaakt worden en dit betekent dat er sprake kan zijn van triggers. Die leuke persoon met wie je spreekt, date af en toe ziet of misschien een relatie mee hebt, weet op de één of andere manier altijd datgene te doen of te zeggen wat jou precies raakt. Op het moment dat je getriggerd wordt, wordt je emotionele pijnlichaam geraakt waardoor de emoties zo hoog kunnen oplopen dat ze je compleet kunnen overnemen. Hierdoor kunnen dan weer conflicten, een blame game of een verbroken contact of relatie ontstaan. Of het nu gaat om de mannelijke prinsesjes of de vrouw met nog net geen piemel, bij beiden kan en worden dingen aangehaald waardoor één of beiden weg kunnen lopen van de situatie of in een spiraal blijven hangen. Maar door de triggers lijken de mannen van tegenwoordig sneller terug te deinzen.

Het is nog weleens oncomfortabel als iemand iets in jou naar boven haalt wat je misschien wel niet wilt voelen of inzien en wat tot op heden nog veilig verborgen lag. Vrouwen doen dit bij mannen en andersom en er komt veel diepgang en moed bij kijken wil je zo’n contact of relatie op gezonde wijze in stand houden. Je kunt jezelf nogal tegenkomen en dat is misschien nu net niet waar je op gerekend had. Triggers zijn niet leuk, vooral als er conflicten uit ontstaan maar het is wel heel leerzaam en een uitnodiging om sluimerende ballast in jezelf te ontdekken en op te ruimen zodat je een betere versie van jezelf kunt worden.

 

Toch vinden vooral mannen het in de praktijk vaak lastig om een committent aan te gaan met iemand waarbij er sprake is van triggers want het verreist een bepaalde mate van kwetsbaarheid en transparantie en daarnaast kan de identiteit gevormd door het ego helemaal niets met zo’n persoon die al die shit triggert. Sterker nog het is een grote bedreiging voor het ego want dat wordt helemaal blootgelegd. Denk maar aan een droom waarin je naakt in de stad loopt of waarin je open en bloot op een wc zit midden in een menigte. Het ego vindt dat niet zo prettig en dat begrijpen we, gezien de kwetsbaarheid. De mannelijke prinsesjes die misschien nog niet helemaal weten dat ze in het proces van bewustwording en zelfonderzoek zitten ervaren vaak een grote twijfel en soort innerlijk conflict tussen het ego en de ziel. Vragen doen zich voor als: wil ik de diepgang, de passie en de persoonlijke groei met zo’n contact of  ga ik liever voor de makkelijke weg? iemand met wie het allemaal wat oppervlakkiger is en voelt, gewoon gezellig, leuk, alles onder controle maar wel so- so, oftewel middelmatig.

  Soulmates, diep(ere) connecties
Veel mensen komen tegenwoordig mannen of vrouwen tegen met wie ze een bepaalde diepere klik en een herkenning hebben zonder precies te weten waarvan ze elkaar nou echt kennen.  In de spirituele beweging hoor je veel over soulmates en zielsconnecties. In deze tijd van bewustwording en persoonlijke groei komen steeds meer mensen in contact met zielenmaatjes, noem het soulmates of connecties bijvoorbeeld. Deze mensen komen vaak met een belangrijk doel in je leven en dat is voor de persoonlijke groei van beide individuen. Je kunt met meerdere personen zo’n band of connectie ervaren, hoewel het in de praktijk veel voorkomt dat met één bepaald persoon de intensiteit van de connectie het meest diep en intens is. Bij diepe connecties lijken de oude romantische relatievormen niet meer te werken waardoor de mannelijke prinsesjes gedrag vertonen waarmee ze de indruk wekken dat ze geen of weinig interesse hebben, ze haken af, laten ineens niets meer horen of gaan door naar de volgende. Dit zie ik bij heel veel bij 30 plussers de laatste tijd gebeuren alsof het een nieuwe trend is die als een rimpeleffect door de samenleving loopt.

Veel mannen hebben moeite om hun (diepe) gevoelsleven te omarmen vanwege sociale conditioneringen, groepsdruk en de afgevlakte media en maatschappij. Daarom worden er een hoop beschermingsmechanismen ingezet door het ego zoals rationaliseren, terugtrekken, identificatie, projectie of onverschilligheid. Mannen verschuilen zich achter hun veilige muurtjes of maken zichzelf of anderen wijs dat het hen allemaal niets doet.  Vrouwen doen dit ook wel maar staan over het algemeen iets dichter bij hun gevoelsleven en emoties, wat maakt dat zij er over het algemeen iets beter kunnen dealen met een diepere connectie. Hoewel dit ook zeer vaak  niet het geval is natuurlijk want het is niet allemaal zo zwart- wit. Het maakt soms dat mannen sneller terugtrekken zonder dat ze precies weten waarom ze het doen.

Het is een grote bedreiging voor het ego  aangezien deze liever wordt gevoed en gestimuleerd dan dat het wordt open gebroken. De oude maniertjes van doen lijken daarom vaak niet meer zo goed te werken bij deze wat diepere onverklaarbare connecties en omdat persoonlijke groei vooraan staat is het soms ook helemaal niet de bedoeling dat er een relatie uit voortkomt of in ieder geval niet op dat moment. Daarnaast is er vaak tijd nodig waarin mensen individueel door processen heen moeten gaan om oude zaken los te laten. Een relatie werkt dan vaak ook niet als je 2 personen hebt met een overvolle rugtas die geleegd moet worden. De relatie of het contact werkt dan als een afleiding voor het proces die voorop staat. Daarnaast komt de relatie ook niet tot haar recht als dit te prematuur ontstaat. Eén of beide personen saboteren het contact dan ook vaak op de één of andere manier, wat op het moment zelf niet altijd even leuk is maar wel noodzakelijk is voor beiden om verder te komen. Dit verklaart dus onder andere waarom mannen zich gedragen als prinsesjes. Dit fenomeen heeft dus eigenlijk een multi- functioneel doel en één daarvan is weer terugkeren naar jezelf en van daaruit in je kracht komen.

 

 

Bewuste relaties van de toekomst
De oude manieren van doen en de mainstream romantische aanpak, daten, indruk maken op elkaar, veroveren, bepaalde rollen aannemen etc. lijken niet meer zo goed te werken tegenwoordig. Er worden nieuwe relatievormen ontwikkeld waarbij het niet langer meer draait om karma, (wederzijdse )afhankelijkheid, geld,uiterlijk status, eenzaamheid, een gemis opvullen of sociale druk.
In de nieuwe bewuste of bewustere relaties (laat ik het zo zeggen) gaat het om: ruimte voor persoonlijke groei en processen, gelijkwaardigheid, authenticiteit ( echt en oprecht jezelf zijn), transparantie, persoonlijke en spirituele volwassenheid en vrijheid.

Dit klinkt heel leuk  en geweldig natuurlijk maar in de praktijk blijkt het niet zo’n makkie te zijn als dat het misschien mag klinken.
En dat blijkt uit het feit dat er zoveel vrijgezelle (jonge) mannen en vrouwen zijn. De ontwikkelingen van de nieuwe bewuste relaties van de toekomst gaan gepaard met veel uitdagingen, innerlijk werk en groei wat tijd kost en iets is wat je niet kunt overhaasten. Daarentegen zal het eerder een natuurlijk verloop hebben waardoor er geduld nodig zal zijn. Daarnaast is er ook vaak tijd nodig voor individuele groei dus de periodes waarbij je alleen bent. Dit kan weken, maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van persoonlijke factoren. Ook spelen er vaak veel zaken mee zoals angst om echte intimiteit aan te gaan en kwetsbaarheid tonen wat weer kan zorgen voor een innerlijk conflict wat maakt dat mensen alleen blijven en soms in spiralen blijven hangen.

 Kwetsbaarheid en mindful communiceren
Veel relaties of contacten lopen vaak stuk op gebrekkige communicatie. Vrouwen communiceren vaak verkeerd en mannen helemaal niet (over het gros genomen). Mindful oftewel bewust communiceren is ontzettend belangrijk met wie dan ook. Het gaat daarbij om het kenbaar maken wat je mogelijk dwars zit vanuit jouw beleving, wat je zou willen of wensen en daarbij de verandering uitspreken die je graag zou willen zien, wat de ander zou kunnen doen of veranderen en de zaken benoemen die je wel goed vindt gaan. Als je dit kan zonder dingen te verdraaien of verwijten te maken naar de ander maar met een open houding voor een gezamenlijke totstandkoming waarbij er echt sprake is van een dialoog, dan kun je in principe alle obstakels, conflicten en triggers samen overwinnen.

Maar dit vereist een grote mate van transparantie en je zult je jezelf kwetsbaar op moeten stellen. Communicatie is eigenlijk een echte vaardigheid die weinig mensen goed beheersen en zeker als er emoties in het spel komen is dit niet altijd even makkelijk. Dit fenomeen ligt bij zowel mannen als vrouwen dus niet alleen de mannen die zich gedragen als prinsesjes waarvan ik kan begrijpen dat ze ‘m peren als ze weer de zoveelste volle laag krijgen zonder dat ze weten wat ze precies verkeerd gedaan hebben.  Het is uiteraard altijd een wisselwerking natuurlijk. Voor iedereen die moeite heeft om kenbaar te maken wat je ten diepste verlangt of wat je zou willen zien zonder je in te houden uit angst voor afwijzing kan ik de boeken: Mindful communiceren van Susan Gillis Chapman aanraden of het boek: mannen komen van Mars en vrouwen van Venus van John Gray. Ook dit is een belangrijk proces en onderdeel van de bewuste relaties van de toekomst en het kan soms even duren voor deze open manier van communiceren is geïntegreerd.

Grenzen stellen & respect
Ze zeggen weleens respect moet je verdienen of afdwingen. Dit gaat zeker op als we het gaan hebben over de weglopende man met bindingsangst die steeds weer de benen neemt als het hem te heet wordt onder de voeten. Veel (jonge) vrouwen laten zich behandelen  als een doormat die geen persoonlijke grenzen aangeeft. Hier ben ik ook zeker geen uitzondering in. In de praktijk wordt ontoelaatbaar gedrag vaak geslikt, gepikt en vervolgens gladgestreken onder der mantel der liefde. Vaak speelt angst om de ander te verliezen een grote rol waardoor grenzen vervagen en er gehandeld wordt vanuit een afhankelijkheid naar de ander. Dit is iets wat veel vrouwen en vooral jonge meiden doen als ze heel erg verliefd zijn en zeker als er sprake is van een connectie, dan wordt de connectie vaak helemaal uit zijn verband gerukt en geromantiseerd alsof het over de Notebook gaat of een mooi Disney sprookje. Toch vinden mannen het aantrekkijker ( can you blame them) als vrouwen hun grenzen aangeven, weten wat ze willen en dit kenbaar maken en zelfrespect hebben en dit belichamen: dus laten zien in hun daden.

Begrenzen is dus echt een must zowel voor mannen als vrouwen maar met name vrouwen. Hoe mooi en intens een connectie of band met iemand mag zijn, dit geeft niemand het recht om je als een voetveeg te behandelen. Daarnaast zorgt grenzen stellen voor duidelijkheid voor jezelf en de ander zodat beiden weten waar ze aan toe zijn of wat er nodig is voor een gewenste situatie of uitkomst. Als je wilt dat de ander jou echt ziet zul je jezelf volledig moeten respecteren door kenbaar te maken wat je precies wilt of wenst en wat een absolute No- Go is en dit heel duidelijk uit spreken ongeacht wat de ander er mee doet. Uiteraard loop je het risico dat de ander wegloopt maar dat is dan maar zo. Stiekem is het toch wel sexy en inspirerend als iemand weet wat/hij zij wil en dit uitdraagt. Wees daarom het voorbeeld en respecteer je diepste wensen wat mannen, vrouwen of de maatschappij er ook van vinden zolang je trouw bent aan jezelf zal alles wat er toedoet en bij je hoort je weg op je pad komen.

 

Tot slot!
Dus wil het niet lukken met daten op Tinder en ben je het zat? Scheid er lekker mee uit en neem wat tijd voor jezelf. Wees niet te krampachtig en houd je vooral niet teveel vast aan die ene persoon met wie je misschien wel zo’n rare connectie hebt, zeker als het een man is met diva/ prinsesjes- gedrag.
Als het bij je hoort keert het op een zeker moment weer terug maar wacht er niet op. Doe gewoon je eigen ding in de tussentijd, er is zat te doen: genoeg innerlijk werk aan de winkel. Het belangrijkste is de relatie met jezelf en als je die prioriteit geeft zeker in deze interessante tijd, dan volgt de rest vanzelf wel. Relax en misschien snap je de heren van tegenwoordig die zich gedragen als prinsesjes misschien iets beter en kun je ze misschien maar van tijd tot tijd met rust laten zodat ze kunnen rijpen tot een echte man.

 

Groetjes & liefs
Anita

Geef een reactie