~Conscious beauty~

 De weg naar een volledig diervriendelijk en bewuste levensstijl draait niet alleen om eten. Als ik goed ga rondkijken zijn er zoveel producten om mij heen voorzien van dierlijke ingrediënten . Eerlijk is eerlijk, ik ben aan de ene kant ook nog wel een meisje-meisje wat verzot is op de mooiste make-up- en beautyproducten. Mij zelf kunnen op tutten of een heerlijke relax avond met heerlijke maskertjes kunnen mij erg gelukkig maken. Dus kijk ik in de spiegel en vraag me af; hoe diervriendelijk zijn mijn favoriete producten eigenlijk?

Hoewel ik wel op de hoogte was dat er sinds 2013 een verbod heerst in Europa op het uitvoeren van dierproeven en je dus zou kunnen concluderen dat alles wat hier in de winkel ligt, dierproefvrij zou moeten zijn, kleeft er nog een staartje aan dit verhaal. De met name  grotere luxemerken produceren hun producten ook voor China, waar dierproeven zelfs verplicht zijn om je product daar te kunnen verkopen. Dus dit zou betekenen dat deze merken buiten Europa dus nog steeds dierproeven uitvoeren.

Dus ben ik maar eens achter de computer gekropen om te zien waar te beginnen en wat ik dan wel en niet meer kan kopen. Wow…… Heel veel informatie, en veel van mijn ooit favoriete merkjes moet ik dus toch gedag gaan zeggen…. Dan maar eens beginnen met een opruiming houden in mijn beauty-stash. Ik zou mijzelf erg hypocriet vinden om te stoppen met het eten van dieren, maar vervolgens mijn gezichtje vol te smeren met producten van merken die dierproeven nog steeds ondersteunen.

Bye bye ‘mijn wel met plezier gebruikte’ mooie beauties. Uiteraard heb ik niet alles in de bak gekieperd, dat zou ook zonde zijn. Maar ik kan ze niet meer gebruiken zonder mij niet goed te voelen. Alles uitgezocht en weggeven.

IMG_2755

Maar oke, ik kan wel alles wegdoen, maar dat betekent natuurlijk wel dat ik mijn voorraad weer moet aanvullen. Dus met het lijstje van merken die ik wel kan gebruiken opgeslagen als favoriet op mijn telefoon sprint ik weer naar de winkel. En snel ontdekte ik eigelijk wel allerlei nieuwe favorieten. Zoals de Lush (so in love with this brand), deze winkel ben ik vaak voor bij gelopen, maar heb er nooit de moeite voor genomen om er naar binnen te lopen. Een vriendin zei mij ooit dat alles daar toch alleen heel duur was.  Maar gelukkig heb ik ontdekt dat het misschien niet mega-goedkoop is, maar alles is wel cruelty-free en ze hebben ook een behoorlijk groot assortiment wat ook nog eens veganistisch is. Mijn eerste bezoekje aan de Lush was als een feestje, en ik verliet de winkel met een vrij lege portemonnee en een tasje vol  heel veel heerlijke nieuwe producten.

Yes, nadenken over alles wat je wel en niet wilt eten of gebruiken heeft mij vele nieuwe dingen leren proeven en met hele fijne beautyproducten kennis laten maken. Mijn beauty-stash is inmiddels weer redelijk aangevuld met hele fijne producten van de Etos, Urban Decay, Rituals, Kiko, Lush en ga zo maar door. Over merken als bijvoorbeeld the Body Shop en Urban Decay bestaan wel wat discussies omdat de merken op zich zelf wel dierproefvrij zijn maar onder een moederbedrijf vallen die wel dierproeven ondersteunt. Ik denk dat iedereen vrij staat in de keuze om wel of niet daar iets te kopen. Ik ben van mening dat als je een dierproefvrijmerk koopt bij een drogist die ook de luxere merken verkoopt, je alsnog geld uitgeeft aan een winkel die het blijkbaar niet uitmaakt of een merk dierproefvrij is of niet. Maar zoals ik al aangaf, the choice is yours.

Ik ben namelijk gek op de luchtjes van de parfums van the Body Shop en geloof me, door het opgeven van al die luxe merken, merkte ik wel dat het kopen van lekkere parfums ineens een stuk beperkter is……Kleine aanrader, check eens de luchtjes van het huismerk van de Etos, niet duur en superlekker (en nee ik word niet gesponsord ;)!)

IMG_2726

Inmiddels ben ik al redelijk op weg naar een volledig diervriendelijke beautystash, maar we zijn er nog niet. Omdat dierproefvrij niet gelijk staat aan vega/vegan kan het dus ook zo maar eens zijn dat je product wel dierproefvrij is maar nog wel wat dierlijke ingrediënten bevat. Zelf leef ik nog niet voor de volle 100% veganistisch (ben er wel hard naar toe op weg), dus ik zal misschien nog wel wat niet-vegan producten in huis hebben. Maar ook hier probeer ik mij steeds meer in te verdiepen en mij bewuster van te zijn tijdens het kopen. Dus don’t blame me, maar de weg naar Rome is ook niet in 1 dag gebouwd!

Niemand is perfect, maar ik geloof dat iedere stap die je maakt naar een betere wereld en een bewust leven er 1 is en ook zeker uitmaakt. Tijdens mijn zoektocht naar dierproefvrije beauty maak ik vaak gebruik van de site www.naoki.nl. Hele handig blog die regelmatig wordt geupdate en waar je veel informatie vindt met de dierproefvrije merken!

Want ook al lijkt het voor de omgeving vaak dat een vega leven heel beperkt is, dat is het zeker niet. Wanneer je je er een beetje moeite voor doet zul je ontdekken dat er genoeg voor de vega’s en vegans onder ons beschikbaar is.

Dus zo kan ik mijzelf nog steeds lekker vertroetelen met de mooiste producten en dan ook nog eens zonder schuldgevoel! Hoe fijn is dat!

Make your first step today,

Liefs Arianne

Geef een reactie