~Travel Story: Impressive India~

In februari 2009 maakte ik een reis naar India en Nepal. Omdat deze reis uit twee bijzondere landen bestaat en ik in allebei te veel heb meegemaakt heb ik besloten om deze reis op te splitsen in 2 artikelen. 1tje voor India en 1tje voor Nepal, zodat beide bestemming dezelfde aandacht verdienen en omdat anders mijn artikel echt te lang wordt.

Via Helskini vlieg ik door naar Delhi, de hoofstad van India. Hier begint mijn reis. En deze begint direct zoals ik deze een beetje verwachtte, chaotisch en druk. Met een riksja laat ik mij vervoeren door de drukke overvolle straatjes, overal getoeter, koeien midden op de weg en veel mensen. Gelukkig is de temperatuur wel aangenaam, zodat we niet direct totaal overweldigend worden door alle geuren die India rijk is. In Delhi bezoeken wij wat verschillende Hindoe- en Sihktempels. Naast dat ik een grote natuurliefhebber ben, vind ik een bezoekje aan een tempel of een kerk altijd heel bijzonder. Ze geven mij toch altijd een bepaalde rust en energie. En eigenlijk zijn deze plekken de oase van rust in een stad als Delhi. Ook pak ik een ritje met de riksja door de kleine en chaotische straatjes. Echt, wow, ik weet gewoon niet waar ik moet kijken, er gebeurt aan alle kanten van de straat van alles. Toch wordt je op de eerste dag al geconfronteerd met ook de mindere mooie kanten van India. En hoewel ik in Sri Lanka toch ook zeker veel armoede heb gezien, komt het ditmaal toch weer opnieuw binnen. Zoveel bedelende kindertjes, vaak ook nog met baby’s in hun armen, in vieze kleertjes. Mijn reisleidster verteld mij dat geld geven geen optie is. Deze kinderen worden vaak ingezet door bendes. Doordat in India men gelooft in karma, en een bedelaar helpen goed is voor je karma, maken bende’s hier gebruik van en laat kinderen bedelen. Kinderen worden soms zelf nog eens extra verminkt om meer geld op te kunnen brengen. Dit verhaal breekt mijn hart.  Ik vergeet ook niet het moment dat ik ’s avond in mijn hotel zat, naar buiten keek, ik een paar kleine krottenhutjes zag en ik toch best moeite had om deze indrukken te verwerken. Een belletje naar mijn mams en een goed gesprek met mijn reisleidster, die al 6 jaar in India woonde, en ik was weer gereed om mijn bestemming verder te ontdekken. TIP! Bezoek ook de crematie plaats van Mahatma Ghandi wanneer je in Delhi bent. Deze man staat bij mij zeker in mijn lijstje van inspirerende personen.

225465_125430374203532_4612268_n

1 ding is duidelijk, dit wordt een pittige maar indrukwekkende reis.

Vanuit Delhi reis ik door naar het plaatsje Jaipur, een plaatsje wat net lijkt weggelopen uit een 1001 nacht sprookje. Ze noemen deze stad ook wel de ‘Roze stad’ vanwege de roze zandsteen wat zeker in combinatie met de zon een schitterend plaatsje is. Na 2 dagen Jaipur en omgeving met vele schitterende paleizen te ontdekt te hebben is het tijd om verder op reis te gaan. Mijn volgende stop is dan ook 1 van de toeristische trekpleisters van India, de Taj Mahal. Onderweg naar Agra om 1 van de 7 wereldwonderen te gaan bekijken, valt er buiten al deze hoogtepunten veel te zien. Eigenlijk vind ik de gehele omgeving en alles wat er gebeurt op straat, misschien wel nog interessanter.

Eenmaal in Agra, is het moment dan daar. Hoewel het misschien een wat toeristische attractie is, maakt dat de Taj Mahal niet minder mooi. Woorden schieten tekort. Het is perfect onderhouden en het witte marmer schittert in de zon. Nooit gedacht dat ik toch zo onder de indruk kon zijn van een bouwwerk. Later op deze dag bezoek ik ook nog het Rode Fort.

247670_125431230870113_862531_n

Het is weer tijd om mijn koffertje in te pakken, want de volgende dag is het tijd om door te reizen naar het plaatsje Orcha. Vanuit Agra vertrekken wij met de trein naar Jhansi om vanaf hier door te reizen naar Orcha. Ook dit is weer een hele beleving, er gaat tijdens deze reis geen dag voorbij zonder dat ik weer iets bijzonders mee maak. Op het treinstation worden we wederom overspoeld met een heleboel kindertjes. En omdat mij hart nu eenmaal niet van steen is en ik toch graag iets zou willen doen, besluit ik samen met mijn reisgenoot een grote zak banaantjes te kopen en deze uit te delen. En ik weet het, met bananen ga ik de wereld niet redden, maar voor dat moment was dat in ieder geval iets. We reizen eerste klas met de trein, voor ons westerlingen misschien iets prettiger. Verwacht overigens niet te veel van de term ‘eerste klas’. Het betekent alleen maar dat je niet tussen de kippen zit!  Na een lange reis komen we aan in Orcha, minder toeristisch (jeey!) maar ook zeker de moeite waard door de vele tempels en paleizen.

230575_125431704203399_5891930_n

Wanneer wij vertrekken vanuit Orcha naar Khajuraho maken wij onderweg nog een stop bij een schooltje. Iets waar ik ontzettend van kan genieten tijdens het reizen zijn de kinderen. Kinderen die je al door het dolle krijgt door een ballon of een foto. Op dit schooltje mogen we een kijkje nemen in de klas. Ik leer een heel lief groep meisjes kennen die ontzetten weg waren van de kleur lippenstift die ik droeg. Ze wilde mij alles laten zien, wat ze maakten wat en wat ze uitspookten op school. En als kers op de taart wilden ze graag liedjes voor mij zingen en begonnen ze te lachen en te dansen. Dit zijn de extra speciale momenten waardoor je je realiseert wat er ook alweer zo mooi is aan reizen.

230055_125432227536680_7594841_n

In Khajuraho komen we ook iets bijzonders tegen. Het hoogtepunt van deze stad zijn namelijk de erotische tempels….. En uhmmm ja, de hele kamasutra staat hier afgebeeld op de tempels. En ik kan je zeggen, er wordt ook daadwerkelijk niets geschuwd J. Informatief, zal ik maar zeggen.

Na Khajuraho is het tijd voor de laatste stop in India, voordat we door zullen reizen naar Nepal. En van mijn hoogtepunten van India en 1 van de redenen waarom ik benieuwd was naar India. Varansi. Het is een lange rit, je kunt er voor kiezen om deze af te leggen met een binnenlandse  vlucht. Maar ik koos ervoor om dit gewoon via de grond te doen, zodat ik zeker geen bijzonder moment zou missen.

247990_125431830870053_6971652_n

Varanasi, de stad die bekend staat om de heilige rivier de Ganges. En wat een bijzondere plek, het is weer lekker druk, chaotisch, smalle straatjes, getoeter, koeien op de straat en overal mensen. De Ganges is een heilige rivier. Het is dan ook niet gek dat je hier mensen ziet wassen, tandenpoetsen, spelen, yoga en rituelen. Maar ook vinden er bij ghat’s aan de rivier crematies plaatsen. Dit klink misschien wat luguber, en uiteraard zal ik de geur hier ook niet meer vergeten, maar wel bijzonder. Uiteindelijk zijn het ook mooie ceremonies. Ik raad je aan om dit gewoon rustig te aanschouwen en naast je neer te leggen, wanneer je dit als te heftig ervaart. . Hoe bijzonder het ook is om te zien hoe andere culturen hier mee omgaan, hoe heftig het tegelijkertijd ook is, de geur is zo intens en heftig en rondwaaiend as, in de avond heb ik een lange periode gedoucht om dit alles van mijn af te kunnen spoelen.  Bedenk je dat iedere cultuur of geloof op zijn eigen wijze manier afscheid neemt en anders denkt over de dood. Of het nu ochtend, middag of avond is, er is hier altijd wat. Ook wanneer wij in de avond weer de rivier op gaan, valt er zoveel te zien. Hele rituelen vinden er dan plaats.

230365_125432974203272_559817_n

De volgende dag krijg ik via mijn reisleidster een uitnodiging om ’s avonds een bruiloft bij te wonen van een bekende van haar. En natuurlijk kan ik mij daar niet vertonen zonder een mooie traditionele sari. Dus overdag is het tijd om lekker door de stad en over de markt te struinen op zoek naar een outfit. Hoewel ik dacht dat ik goed geslaagd was, kwam ik wel tot de veronderstelling dat ik iegelijk helemaal niet wist hoe ik dit in hemelsnaam aan moest trekken. Gelukkig was er iemand van het hotel de hier mij goed in op weg kon helpen. De bruiloft zelf was explosief, groots, en met veel (punjab) muziek liepen wij in een stoet over straat. En het eten….

250765_125433184203251_7646997_n

Na het avontuur in India wordt het dan toch tijd om India te verlaten, Let’s go to Nepal! Mijn avonturen in Nepal zal ik in een ander bericht met jullie delen.

Deze reis is best vermoeiend, mede door lange reisdagen, maar grotendeels door de vele indrukken die je iedere dag op doet. De indrukken zijn heftig, intens, het verschil tussen arm en rijk is zo duidelijk te zien. Maar tegelijkertijd is dit 1 van de meest bijzondere reizen die ik heb gemaakt. Laat je niet afschrikken door de heftige of negatieve verhalen van anderen of de media. Het is geen reis voor alleen maar mooie stranden en relaxen, en oké, ik raad je aan, de reis wel te maken met een open mind en sta stevig in je schoenen. Naast alle heftige dingen, heeft deze bestemming namelijk ook zoveel moois te bieden. Deze reis is niet alleen een reis, maar een echte ervaring, waar je ook zeker wat van mee naar huis zult nemen.

Time to experience India,

Liefs,

Arianne

3 Comment

  1. India is elke keer weer een ervaring! Mooi beschreven en leuk dat je ook een schooltje hebt bezocht, zo zie je toch net even weer iets anders. En wat onwijs gaaf dat je ook nog een bruiloft mocht meemaken, geweldige onderdompeling in India heb je gehad. 🙂

    1. Ja, India kan heftig zijn, maar van al mijn reizen wel 1 van de meest indrukwekkende plekken waar ik ben geweest!

  2. […] dit twee overweldigende landen zijn en er zoveel over valt te vertellen, besloot ik een deel over India te vertellen en vandaag dus het deel dat ik naar Nepal […]

Geef een reactie