~The prejudices about veganism~


‘Maar wat eet je dan?’ is een van de veelvoorkomende opmerkingen die je als vegan te horen krijgt. Eigenlijk vanaf het moment dat ik ben begonnen als vegetariër, merkte ik dat te maken kreeg met veelal de zelfde opmerkingen en vooroordelen. En na eenmaal de keuze gemaakt te hebben om over te gaan naar een vegan lifestyle, werd dit alleen maar meer. Vaak denk ik dat deze opmerkingen ontstaan uit ontwetenheid of het wegpraten van hun eigen schuldgevoel. Daarom even op een rijtje de meest gehoorde opmerkingen (en mijn gedachtes daarbij).

 

  1. ‘Veganistisch eten is moeilijk, ik zou het niet kunnen’

Oke, laat ik beginnen met het vertellen dat het niet kunnen niet hetzelfde is als het willen. Wanneer je iets echt wilt, kun je het best namelijk. Als je ook maar een beetje neigt naar een vegan leven, en de stap nog te groot vind, kun je ook altijd beginnen met vegetarisch leven en langzaam overschakelen naar een vegan life. En natuurlijk kan het soms lastig zijn, etentjes zijn wat uitdagender en boodschappen in een supermarkt kan een challenge zijn. Maar niet onmogelijk. Wanneer je je er een beetje in verdiept, zul je zien dat er veel meer opties beschikbaar zijn als dat je op het eerste gezicht zou denken. En eerlijk is eerlijk, er zal een wereld voor je open gaan!

 

19b343df9344a74a2f282a1d28228f7a

 

  1. ‘Veganistisch eten is duur’

Ja, want ik spendeer mijn halve salaris aan boodschappen… (sarcasme). Het leven is zo duur als dat je zelf maakt. Maar ik weet niet of je wel eens in de schappen hebt gekeken voor een ossenhaas, stuk zalm of wat doen ook, die krijg je ook niet mee voor 2 kwartjes. Dus ja ik eet veel verse groenten en fruit, maar is een kwestie van bewuster boodschappen doen. Haal je groenten lokaal bij de markt of de boer en eet vooral gewoon groenten en fruit van het seizoen! En je hoeft ook niet perse iedere dg dure vleesvervangers te eten. Met tempeh of tofu kun je ook al heel veel!

 

 

  1. ‘Veganisten zijn lastig en fanatiekelingen’

Ben ik lastig? Misschien, haha. Ben ik fanatiek, ja tot op zekere hoogte. Vaak merk ik dat mensen wel eens dat vegans zich verheven voelen boven de rest. Of dat vegans een of andere sekte is. Wat betreft het verheven voelen, is niet geheel onterecht. Zelf ben ik nog maar enkele maanden vegan. Maar wanneer ik mij begeef op bepaalde vegan-groepen, kom ik er nog weleens wat tegen die maar al te graag willen wijzen op de dingen die je niet goed doet, vegetariërs als mindere worden beschouwd en vleesetende vrienden moet je maar laten vallen. Hoewel ik ook overtuigd ben van mijn waarheid en deze ook graag wil delen met anderen, weet ik dat ik mijn doelen niet bereik door mensen direct te veroordelen en te vertellen wat ze allemaal niet goed doen. Vergeet niet dat iedere vegan ooit eens de stap heeft gemaakt. En wanneer je iemand direct veroordeelt, zijn ze ook niet bereid om naar jouw verhaal te luisteren. Vergeet niet dat veel voort stroomt vanuit onwetendheid of  gewenning. Dus wanneer iemand mij vertelt dat ze proberen om minder vlees te eten of vegetariër zijn, ik ze vertel dat ik blij ben met de eerste stappen die ze gemaakt hebben. Ieder stapje naar een betere toekomst is er tenminste. Dan deel ik tips en verhaal op een positieve manier over een vegan levensstijl en laat ik ze kennismaken met de meest verassende recepten. Hierdoor merk ik dat vele mensen veel meer in staat zijn om naar mijn verhaal te luisteren. Ik kan moeilijk ook al mijn vrienden en familie laten vallen omdat ze vlees eten, dat zou een heel eenzaam leventje worden. Uiteindelijk ben ik ook niet perfect en zal ook ik wel eens een steekje laten vallen.

vegan-1343429_960_720

 

  1. ‘Ben je wel gezond?’

Uhm, jahoor. Ik eet genoeg en gevarieerd, waardoor ik net als iedereen alles binnen krijg wat mijn lichaam nodig heb!

 

 

  1. ‘De mens is gemaakt om vlees te eten’ of ‘Het is de natuur’

Wij mensen zijn alleseters, dus prima in staat om ook plantaardig te eten. En over natuurlijk gesproken, ik geloof niet dat al de intensieve veeteelt een voorbeeld is van hoe de natuur werkt. Gewoon weer een door de mens gecreëerde waarheid. Wanneer jij in staat ben om er op uit te gaan, te gaan jagen en vervolgens het dier eigenhandig kunt slachten, kom dan nog maar eens terug met deze opmerking. Maar ik denk dat als men het vlees zelf zou moeten slachten er veel meer vega’s en vegans op de wereld sturen. Oh en ik geloof dat de opmerking ‘Melk is goed voor elk’ inmiddels ook al flink achterhaald is.

protein1

 

  1. ‘Waar haal je je proteïnen vandaan?!’

Daar waar jouw proteïne het ook vandaan haalt…..Uit plantaardig voedsel! Geloof het of niet, vele groentes, noten en zaden zijn voorzien van proteïnen.

 

 

  1. ‘Eet je nog wel vis?’

Laatste keer dat ik checkte was vis ook nog steeds een dier. Ik maak geen onderscheid tussen vissen, koeien of katten. Een dier is een dier, een levend wezen. En vegan is, geen dieren of dierlijke producten.

 

349ad08d36cfff4ec190bb8a0ce0ce54

 

  1. ‘Alsof dat ene stukje vlees of kaas dat jij niet eet een verschil gaat maken’

Ja! Als we allemaal gaan denken dat ons steentje niet bijdraagt, komen we er nooit. Ieder dierenleven wat ik spaar, iedere bewustwording die ik creëer is voor mij belangrijk. Zoals Ghandi mooi heeft gezegd: ‘Be the change you want to see in the world’. Wanneer jij streeft naar een mooiere toekomst zal je altijd dichtbij moeten beginnen, bij jezelf.

 

 

  1. ‘Ik eet al veel minder vlees’

Fijn! Het is een begin, ik hoop dat je iets meer kunt volhouden en nog veel minder kunt eten! Je zult zien wat het teweeg kan brengen, over de hele wereld! Maar doe nog iets meer je best en laten we er samen voor zorgen dat productdieren gewoon weer dier kunnen zijn! We kunnen nog veel van ze leren namelijk.

 

 

  1. ‘Maar je draagt nog wel make-up of ..?’

Yep, ik draag geen geitenwollen sokken. Ik hou ook van leuke kleding en om mijzelf lekker op te tutten. Maar er zijn tegenwoordig zoveel mooie vegan en dierproefvrije opties op de markt! Dus don’t worry, ik doe mijn huiswerk voordat ik iets op mijn gezicht smeer.

 

Wanneer je openstelt voor elkaars standpunten, zal je elkaar veel beter leren te begrijpen. Luister naar elkaar en help met positieve informatie. Je zult zien dat je dan veel meer kunt begrijpen!

 

Go Vegan!

Liefs,

Arianne

Geef een reactie