Verdwaald zijn in een loop met een depressieve keerpunt als gouden kans

Soms lijkt het leven een vicieuze cirkel waar je niet uit lijkt te komen. Steeds weer diezelfde blokkades en stagnatie. Oude patronen die je misschien wel doorziet maar op de één of andere manier weet te doorbreken. Vastlopen in een loop lijkt het wel, alsof je personage vast zit in een slechte B film, een doolhof waar je niet uit lijkt te ontsnappen.

Ik noem het de in- between- wereld of zoals we in het Nederlands zeggen: de tussenwereld. Je zou het kunnen vergelijken met het vagevuur maar dan symbolisch gezien.
Je gemoedstoestand kan zo aangetast zijn dat je je zo depressief en labiel voelt, dat je het liefst een einde er aan maakt. Moedeloos en uitzichtloosheid, lethargie, wanhoop, frustratie, verdriet of zelfs intense woede die opborrelt tot een leeg en verdoofd gevoel. Deze periode of tijdlijn is niet makkelijk omdat je je emotioneel zo labiel kunt voelen dat je soms niet meer weet wat je met jezelf aanmoet.

Wat zegt deze periode precies? En wat maakt dat je niet vooruit lijkt te komen?
Deze staat van zijn kun je zien als een soort opschudding en wake up call vanuit je diepste zelf om je koers te wijzigen of in iedergeval te overzien. Het kan zijn dat oude gewoontes en patronen de kop op blijven steken waardoor je blijft hangen in het oude. Als je je er niet bewust van bent of het niet als een probleem zou zien dan is het gevolg dus dat je blijft hangen waar je bent. Maar als je bepaalde doelen hebt in het leven dan zul je gepaste keuzes mogen maken om die doelen of passies ook waar te maken. Dat kan betekenen dat je bepaalde dingen heel anders mag doen, je comfortzone uit moet stappen en patronen gaat doorbreken.

Daarbij is soms een keerpunt nodig waarbij je alles heel helder ziet of in dit geval ervaart wat het gevolg is als je in het oude stuk en in de oude tijdlijn blijft hangen. Dit kan zo onaangenaam zijn en is vergelijkbaar met een depressie met een belangrijke boodschap om  het anders te doen. Het vraagt moed, vertrouwen en kracht om je nieuwe pad in te slaan en andere keuzes te maken. Maar het blijven hangen in het oude kan in veel gevallen zo onaangenaam voelen, alsof je dood bent van binnen en je ziel door je heen huilt. Dus is er bijna geen andere keus dan de leap of faith te nemen omdat de oude comfortzone nog naarder voelt dan baden in een sloot met slangen en krokodillen, tenzij je daar van houdt. Deze breakdown en confronterende opschudding kan zich net zo vaak voordoen als voor jouw persoonlijke groei nodig is.

Het lijkt op een heftige depressie en eigenlijk is dat het ook maar dan wel met een belangrijke zegening in vermomming. Verandering en andere keuzes ten bate van je persoonlijke groei en ontwikkeling. Mensen die nooit weten wat ze willen worden omdat er teveel in hen borrelt aan passies kennen deze periode waarschijnlijk als geen ander. Multipotentialites of polymath’s worden deze mensen genoemd. Meerdere passies en skills hebben of willen ontwikkelen, alleen omdat de maatschappij gericht is op specialisaties en niet gericht is op multipotentialites lopen deze mensen nog weleens vast en struggelen hiermee. En ook mensen die iets doen wat ze helemaal niet willen en waarbij de talenten en gaves verspild worden.
Je talent of talenten staan regelrecht in contact met de creatiekracht die wij allemaal hebben. Als deze te weinig of niet benut wordt, kan dit voor de ziel zo belastend zijn, het is als een hete pan water die overkookt, het borrelt en het wil eruit. En vooral als je vast zit in patronen waardoor je leven heel voorspelbaar en klein is geworden dan kan een depressie ingezet worden om je dit in te laten zien, alleen gebeurt dit niet op milde wijze.

Ook al kun je je nog zo verloren, wanhopig en uitzichtloos voelen, er is altijd een keuze. Patronen kunen zo diep geworteld zijn, (ik weet er alles van, vandaar dat ik dit schrijf). Toch is het die keuze: de keuze om voor het onbekende te gaan, ook al betekent het de zoveelste omkeer omdat je dit misschien wel vaker hebt meegemaakt. Ook dat is niet erg, want het hoort bij het mens- zijn, we belanden nu eenmaal vaak in patronen zonder dat je erg in hebt. De mind is hierop gebouwd, vandaar ook de massa mind control, waar ik eerder over geschreven heb. Je hebt iedere dag weer de keuze om het roer volledig om te gooien ook al ben je nog zo vaak op je bek gegaan. Shit happens, je bent een mens, geen supermens. Het begint met de keuze en het diepe besluit om de beste en meest echte authentieke versie van jezelf te worden alleen is dat al een reis op zich en op iedere weg vinden zich hobbels en bobbels plaats, maken we fouten en blijven we soms even iets te lang op een plek hangen.

Het hoort er allemaal bij zolang er maar een besluit gemaakt wordt van wat je echt wilt in het leven, wat dat ook is en ik kan je vertellen dat als het zo intens van binnenuit komt dat je soms echt vooruit geschopt lijkt te worden met depressieve wake-  up calls, dan heb je echt wat te bieden en mag je gaan schijnen ook al lijkt het eng of lijkt het of je er niet klaar voor bent. Soms heb je wat hulp nodig van buitenaf en dat is oké, je kunt niet alles alleen.
Soms is geld het probleem, vertrouwen, verwarring of onzekerheid. Maar als het besluit zo diep van binnen aangestuurd lijkt te worden dan mag je erop vertrouwen dat het leven je alle middelen zal geven die nodig zijn op je pad om jouw unieke skills en gaves te laten zien. Het is het vertrouwen, de vastberadenheid en het geloof en de herinnering aan die o zo vervelende stuck- in between periode waar je tegen de muren opvliegt.

Dit zijn de kansen die je krijgt van het leven omdat je simpelweg in de richting gestuurd wordt van je dromen en idealen. Het is een radicaal vertrouwen en geloof hebben in je visie ook al heb je die nog niet gemanifesteerd. Eigenlijk heb je dus alles in huis om dit te verwezenlijken, je hoeft alleen maar ja te zeggen, alert te zijn op je keuzes zodat deze nog wel in lijn lopen met het pad die je echt van binnenuit wilt bewandelen, voluit leven dus. Je kunt je bij bepaalde keuzes die je maakt zelfs of juist de simpele, je afvragen: brengt dit mij dichter of verder van mijn gewenste pad vandaan?

De reden dat ik ik dit schrijf is omdat ik de afgelopen dagen door een hel ben gegaan en totaal hopeloos en radeloos werd. Ik wist even niet wat me overkwam en was oprecht mezelf niet meer. Ik heb mezelf even moeten opsluiten en ineens besefte ik wat er aan de hand is. Het was weer die opschudding en keerpunt waarbij ik de optie kreeg om of in mijn droomwereldje te verblijven verstopt en wel en af en toe even kiekeboe zeggen om mij vervolgens weer te verstoppen voor de harde buitenwereld. Of ga ik weer een stap verder en neem ik de leap of faith? Ik heb voor mezelf een keuze gemaakt en het is aan mij om hier mee aan de slag te gaan en dit te laten zien met de wetenschap dat ik zodra ik weer verdwaal in oude patronen dat ik een klap in mijn gezicht krijg en dus beter maar vooruit mag gaan, zonder zelf- sabotage of zelfopoffering.

Ik hoop dat ik niet hypocriet overkom want ik ga niemand vertellen wat hij/zij moet of mag doen. Wel hoop ik dat ik met mijn ervaringen en struggles anderen kan helpen om bepaalde inzichten te krijgen die door soortgelijke dingen gaan. Zo kun je elkaar helpen, inspireren, motiveren of iets bijleren.

Vandaar deze blog. Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaring, inzicht of misschien heb jij wel een manier gevonden die goed werkt om je passies tot leven te brengen. Deel ze vooral, zou ik zeggen.

Op een nieuwe weg dan maar!

 

Liefs

– X-

Anita

Please follow and like us:

2 Replies to “Verdwaald zijn in een loop met een depressieve keerpunt als gouden kans”

  1. Dankjewel voor de heldere uitleg. Op dit moment zit ik er middenin en zie geen terug weg maar ook geen vooruitgang. het is zo tweeledig. Aan de ene kant voel ik hoe vastgeroest alle gewoontes en conditionering is/zit en aan de andere kant voel ik ook liefde en tevredenheid, het lijkt alleen dat ik dit niet mag voelen en overheerst angst en frustratie.

  2. De vrijheid van keuze… Zo simpel en tegelijkertijd zo lastig! Dualiteit en het overstijgen daarvan. Pffffff!!! 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.