De ineenstorting van het pijnlichaam & de rol van schaduwwerk: Deel 1

Het pijnlichaam kan (bij velen) zo actief zijn dat het ettert als een wond met pus in je onderbewustzijn. Dit gebeurt bij onverwerkte emoties en trauma die zich maar al te vaak omzet in lichamelijke klachten als het niet op tijd beleefd en doorvoeld wordt. Zo loop ik al weken met een fikse kaakontsteking. Ik weet dat dit voort is gekomen uit de oorsprong van het inslikken van mijn waarheid. Dingen maar al te vaak niet uiten en woede en verdriet aan de kant schuiven.

Op één zeker moment moet het gewoon je systeem uit, goedschikts of kwaadschiks. In mijn geval kwaadschiks en velen met mij. De afgelopen week heb ik pijnen doorstaan die voor mij nog ongekend waren. Tegelijkertijd voelde ik al maanden dat een stuk verdriet die ik nog niet doorleefd had aan het etteren was. Je herkent dit aan klachten als vermoeidheid, hoodpijn, nek en schouderpijn, geïrriteerd zijn, meer eetlust wat doorslaat in binching (emotie eten). De fysieke pijn van die kaakontsteking heeft er bij mij toe geleid dat ik zo geconfronteerd werd met pijn en dat ik die emoties MOEST voelen.

Ik kon het niet langer meer dragen. Ik heb weer een flinke laag afgepeld en er volgen er nog meer. Ik ben me er van bewust dat als je volluit wilt leven, gezonde relaties wilt aantrekken, overvloed wenst te ervaren en dat soort dingen dat een actief pijnlichaam je daar van zal weerhouden. Door middel van een sluimerend pijnlichaam trek je relaties aan waarin de ander de pijn en schaduwkanten spiegelt aan je. Dit zijn doorgaans mensen waarvan het pijnlichaam zelf ook actief is of ze er nou van bewust zijn of niet. Heel het New Age begrip tweelingzielen is eigenlijk op niets meer gebaseerd dan traumaverbinding, spiegelen van pijn, blinde vlekken en de kans op heling en het loslaten daarvan. Heel het mystieke ‘ware liefde’ verhaal is eigenlijk gewoon een overgeromantiseerde mythe.

Het bleek in de praktijk niet bepaald realistisch en haalbaar, gezien de duizenden gedupeerden die met lege handen achter zijn gebleven. Niet gek ook als 2 mensen met trauma een solide sterke basis willen neerzetten terwijl alles wankelt. Als je pijnlichaam met onverwerkte emoties en thema’s als verraad, afwijzing, gebrekkige zelfliefde, ontkenning, traama etc. nog aanwezig zijn, zullen deze je achtervolgen. Aspecten van je schaduwzelf zal via het gedrag van anderen doorwerken, net zo lang tot je er mee aan de slag gaat.

You can run but you can’t hide. Vaak is het zo dat hoe je een relatie geëindigd bent. dat je dit in je volgende relatie terug zal zien en dat kan positief of heel negatief of zeg maar gerust destructief zijn. Je kent dus gerust zeggen.. own your shit en doe er wat mee, werk eraan ofzo.

Maar, het goede nieuws is je kunt er dus wat mee doen, zeker als je wil dat de kwaliteit van je leven beter wordt en je uit eindeloze cirkels wilt breken. Er zijn vele wegen naar Rome en waar ik achter ben gekomen is dat schaduwwerk goed werkt en dan met name een simpele maar effectieve vorm van schaduwerk. Namelijk: schrijven, een journal bijhouden, ik heb nu dus gewoon een schaduwzelf- journal. Een dagboek waar je je meest lelijke gedachtes, gevoelens em ideeën opschrijft, ook al betekent het dat je je ex of een vervelende politicus wilt afschieten. Lekker doen, opschrijven dan he -;)


Het mooie hiervan is, is dat je al de verdorvenheid van je afschrijft die je anders nooit zou toegeven aan jezelf noch aan de buitenwereld. Maar in je schaduwzelf journal mag alles, het is gewoon jouw ding en hoe lelijker en gestoorder, hoe beter. Je kunt het tenslotte maar kwijt zijn uit je systeem want dat is waar het natuurlijk om gaat.


Nu zou je je af kunnen vragen wat dat nou weer te maken heeft met je pijnlichaam en onverwerkte emoties. Je pijnlichaam omvat al je emoties die nog niet helemaal verwerkt zijn. Het bewuste erkent maar al te vaak niet de gevoelens van woede en raxernij of verdriet omdat het daar niet mee wil dealen om wat voor reden dan ook. En maar al te vaak houden we onze sociale masker op uit angst voor wat anderen wel niet zullen zeggen of denken. Het wordt als het ware gefilterd en in de zwarte container geflikkerd. Alleen gaat het niet naar de vuilnisbelt maar naar het onderbewustzijn. En dan heb je nog de schaduwzelf die als een soort manager regeert en de hoofdfunctie op zich neemt van je zwarte container: de donkere, gruwelijke, minder aardige aspecten van je zelf.

Misschien heb je wel een hele loods vol met zwarte containers, één voor de emoties, één voor trauma, één voor gealterde sub- persoonlijkhheden, één voor de gedachtes en ga zo maar door. Je schaduwzelf heeft het er maar druk mee. Niet gek als je af en toe gek wordt van jezelf of als je mensen aantrekt die je schaduwzelf uitnodigt om één van de zwarte containers open en bloot in het licht te zetten. Auw, ja, en dan komt het. Pijn, gevoelens en gedachtes waarvan je niet eens wist dat je ze in je had die even naar buiten komen zonder genade.


Er is moed voor nodig om dit aan te gaan want je zult dingen moeten inzien die soms te zwaar lijken voor de persoonlijkheid en omdat het pijnlichaam zo actief wordt kan het heel overweldigend zijn. Net of je het niet kan verdragen.


Alleen de enige die het niet kan handelen is het ‘ik-je ‘en het deel van je wat aan het afsterven is om plaats te maken voor de nieuwe jij. Het oude ik’-je of sub-persoonlijkheid wilt naarstig vasthouden en niet ten onder gaan. Eigenlijk ontstaat er een soort mini-dood, een persoonlijke transformatie. Schaduwerk en met name de schaduwzelf- dagboek werkt heel goed hierbij. Want door het van je af te schrijven kom je steeds dichter in de laag van de ware emotie  zodat je deze sneller kan doorvoelen zodat oude lagen uit je systeem verdwijnen.

En hoe meer je pijnlichaam afsterft en je schaduw aan het licht komt, hoe meer gewaar je bent en de regie hebt over je eigen leven.
Dan zul je nieuwe, wel werkende gezonde relaties aantrekken en voorspoed omdat je schaduw geen voer heeft om zich er mee te bemoeien.
Je schaduwzelf kan als je er niet bewust van bent jezelf ook saboteren in wat je werkelijk wilt. Dat maakt dat mensen net de verkeerde dingen doen of zeggen en zich later schoorvoetend afvragen: waarom deed ik dat nou eigenlijk?

Je schaduw in het licht zetten is key maar ook emoties voelen als ze aan de oppervlakte komen zodat er geen on,nodig pijnlichaam gecreërd of uitgebreid hoeft te worden.
Je innerlijke kosmos zal dit reflecteren naar je in de fysieke wereld. En als emoties gevoeld en doorleefd mogen worden zonder afleiding of oordeel zal het ook niet zo snel omslaan in pijn. Vaak zijn die emoties heel subtiel, hier ga ik de volgende keer nog uitgebreid op in.

Voor nu zou ik zeggen ga eens gezellig thee drinken met je schaduwzelf (zelven). Koffie mag ook of wijn, je komt nog eens wat te weten over jezelf jezelf.

Tot deel 2, waar ik nog verder en dieper in ga op de processen van de mind, de subtiele tekens van emoties en nog meer over de psychologie van de schaduw.

Anita Sulis

Please follow and like us:

One Reply to “De ineenstorting van het pijnlichaam & de rol van schaduwwerk: Deel 1”

  1. Heel interessant! Ik ben benieuwd naar deel 2 (:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.